Učenicima s područja općine Ilidža sa statusom izbjeglice i supsidijarne zaštite osigurane stipendije za ovu školsku godinu

Novim Ugovorom o dodjeli finansijskih sredstava za podršku školovanju, koji je Općina Ilidža potpisala sa Catholic Relief Services (CRS) obezbjedit će se stipendije za bh. školarce ali i izbjeglice i osobe pod supsidijarnom zaštitom.

Općina Ilidža već drugu godinu, u saradnji s CRS-om, implementira ovu aktivnost kroz projekat "Podrška osobama pod međunarodnom zaštitom, uključujući novčanu pomoć" koji finansira UNHCR. Ove školske godine nastavljena je implementacija projekta, a godišnju stipendiju primaće ukupno 6 školaraca, četiri iz Općine Ilidža, jedan iz Bihaća i jedan iz Zenice.

Projekat ima za cilj socio-ekonomsko osnaživanje izbjeglica i osoba pod supsidijarnom zaštitom, kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, stručno osposobljavanje i, u ovom slučaju, podršku djeci školskog uzrasta.

- Svjesni smo da je obrazovanje jedan od ključnih faktora u integraciji, te nam je drago što smo u mogućnosti da i na ovaj način pružimo podršku osobama s međunarodnom zaštitom, posebno onim najmlađim. Cilj nam je da ovim stipendijama nagradimo redovno pohađanje nastave, te ohrabrimo i druge mlade korisnike na školovanje. Posebno smo zahvalni lokalnoj zajednici, Općini Ilidža, koja je prepoznala važnost ovih procesa te postala naš partner - rekao je Samir Softić, menadžer projekta.

Stipendije su izuzetno značajne, prije svega zato što pružaju više mogućnosti onima koji imaju želju za školovanjem, a nemaju dovoljno finansijskih sredstava za svoje obrazovanje.

- U prošloj godini radili smo intervjue sa stipendistima, koji su izrazili svoje zadovoljstvo ovakvim načinom finansijske pomoći jer u većini slučajeva roditelji djece nisu u radnom odnosu i ovakva pomoć pri školovanju im mnogo znači - ističe Sejda Topalović, pomoćnica općinskog načelnika za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica, te dodaje:

- Lokalne zajednice su te koje imaju neposredan kontakt sa svojim sugrađanima, zbog čega su i ključne za realizaciju ovakvih projekata. Općina Ilidža sarađuje sa CRS-om dugi niz godina i ovaj ugovor o stipendiranju je samo produžetak odlične saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Općinski službenici u redovnim su kontaktima sa sekretarima škole kako bi se osiguralo da se djeca redovno školuju i da se sredstva za stipendiranje namjenski koriste.

- Godinama sam bila nezaposlena i zbog toga nisam bila u mogućnosti plaćati školovanje svojih sinova. Moja porodica i ja se uvijek iznova zahvaljujemo CRS-u i UNHCR-u jer su pomogli mojoj djeci i dodijeljenom stipendijom otvorili vrata ka njihovom obrazovanju - rekla je jedna od korisnica.

Uključenost djece izbjeglica u obrazovni sistem može obnoviti njihove živote i učiniti bosanskohercegovačko društvo otvorenijim za prihvatanje različitosti. CRS kroz ovaj projekat nastoji ispuniti očekivanja građana i kroz udruživanje resursa ostvariti trajnu saradnju sa lokalnim zajednicama.