U prošloj godini sklopljen 561 brak

Tokom protekle 2018. godine u Općini Ilidža vjenčan je  561 par.  Matičari Oćine Ilidža vjenčali su  174 para van službenih prostorija, a ostali su  svoje sudbonosno "DA“ rekli u  prostorijama općine. Najviše vjenčanja bilo je  u mjesecu septembru i augustu  i to po   82.

Sklapanje braka u Općini Ilidža  je jednostavno, ukoliko se dostavi sva potrebna dokumentacija. 
Matičar u dogovoru sa budućim bračnim partnerima određuje datum sklapanja braka, a rok može biti i kraći od 30 dana od dana prijavljivanja namjere sklapanja tog braka. Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Ilidža su besplatni i dostupni kako na web stranici tako i na Info-pultu Općine. Vjenčanja su besplatna srijedom i subotom u službenim prostorijama općine.Sam čin sklapanja braka se također može obaviti i van službenih prostorija Općine.Kada se sklapanje braka odobri izvan službene općinske prostorije, na mjestima kao što su hoteli, restorani, budući bračni partneri su dužni platiti novčanu naknadu, u iznosu od 400,00 KM.

Sklapanje braka u ovakvim slučajevima vrši se svakog dana u vremenu od 10,00-18,00 sati.Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su obezbjediti prikladnu prostoriju sa odgovarajućim uslovima za obavljanje svečanog čina sklapanje braka. Budući bračni partneri koji žele da brak sklope u dane koji posebnim aktom Općinskog načelnika nisu utvrđeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj općinskoj prostoriji, tj. srijedom i subotom,  mogu to zahtjevati isključivo u radne dane u vremenu od 10.00 do 18.00 sati uz plaćanje naknade u iznosu od 100 KM.