Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 26. februara 2019. godine u Multifunkcionalnoj sali održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja gdje je odana počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata. Prvog marta 1992.godine tačno prije 27 godinu građani Bosne i Hercegovine su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.Na referendumsko pitanje da li ste zato da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda, 64 posto građana je odgovorilo potvrdno.Bio je to demokratski i legalni čin, kojim je nakon vijekova tuđih uprava Bosna i Hercegovina dostojanstveno obnovila svoju nezavisnost i suverenost. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović i tom prilikom naglasio da je BiH cjelovita, nezavisna i nedjeljiva i da će to i ostati, te da će se sile koje nasrću na nju umoriti a Bosna i Hercegovina će i dalje slaviti svoje rođendane, svoje dane nezavisnosti.

O istoriji i ideji Bosne, značaju ovog datuma govorio je prof. dr. Admir Mulaosmanović koji je u svom obraćanju između ostalo rekao:“Ideja Bosne je prožeta višestoljetnom kulturom življenja u našoj zemlji. Drugost nije zlo i nesreća, drugost je bogastvo. Različitost ne predstavlja neminovan sukob. Ne postoji nijedan razlog da na ovom parčetu zemlje različiti svjetonadzori nemogu kohabitirati i činiti društvo boljim i prosperitetnijim. To je ideja Bosne i zbog tog razloga je trebalo ostvariti nezavisnost i zbog toga vrijedi i dalje se boriti za tu ideju i njeno potpuno oživotvorenje“.

Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić zahvalio se prisutnim na njihovom dolasku kojim su iskazali svoju lojalnost, patriotizam i ljubav prema Bosni i Hercegovini. Prigodan program izveli su učenici Pete osnovne škole i Osnovne muzičke škole Ilidža.