Sjećanje na velikog čovjeka: Prošlo je 13 godina od smrti Amera Ćenanovića

Prije tačno 13 godina, u 51. godini života, na bolji svijet je preselio Amer Ćenanović, drugi po redu načelnik Općine Ilidža.
 
Rahmetli Amera ćemo zauvijek pamtiti po njegovom velikom angažmanu i zalaganju za dobrobit naše lokalne zajednice, zbog čega je uživao veliko poštovanje u narodu, čak i njegovih političkih oponenata. Čovjek koji je rođen u Butmiru 25. decembra 1961. godine bio je prepoznatljiv po jednostavnosti i bliskosti s običnim svijetom.
 
Prvi radni odnos zasnovao je u Famosu, gdje je radio do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U toku rata bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandant Općinskog štaba civilne zaštite, dok je u periodu od 1997. do 2000. godine obnašao je funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža.
 
Na Lokalnim izborima 2004. godine izabran je za načelnika Općine Ilidža, a novi mandat osvojio je i na izborima 2008. godine. Smrt ga je zatekla upravo na poziciji koju su mu povjerili glasači. Važno je spomenuti da je od 2000. do 2004. godine bio direktor Osme osnovne škole u Butmiru koja danas, odlukom nadležnih organa i uz saglasnost porodice nosi njegovo ime.
 
Posthumno mu je dodijeljena Zlatna plaketa Općine Ilidža.
 
Bio je prepoznatljiv po jednostavnosti i bliskosti s običnim svijetom, a Ilidžu je zamišljao kao mjesto ugodnog življenja s velikim potencijalom da postane prestižna turistička destinacija.
 
Tokom nepuna dva načelnička mandata uspio pozicionirati Ilidžu kao općinu s najbržim privrednim razvojem i investicionim ulaganjem u Kantonu Sarajevo.
 

Preostaje nam da ljubomorno čuvamo uspomenu na ovog velikog čovjeka. Neka mu je vječni rahmet, a Dragog Boga molimo da ga nagradi džennetskim ljepotama.