Preventivne mjere zaštite od požara

Pojava požara, gotovo po pravilu, se dešava prilikom obavljanja proljetnih radova čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru, odnosno prilikom loženja vatre i spaljivanja korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka.

Prilikom obavljanja navedenih radnji izvršioci tih radnji ne obezbjeđuju potrebne uslove i propisane mjere zaštite i spašavanja nastajanja požara, zbog čega dolazi do neželjenih pojava nekontrolisanog širenja požara na susjedna područja i objekte, odnosno do ugrožavanja ljudi, prirodnih resursa i materijalnih dobara.

Razlozi za pojavu neželjenih posljedica su:
1. Nepoznavanje opasnosti koje mogu biti izazvane nepropisnim loženjem vatre na otvorenom prostoru;
2. Nepoznavanje propisanih uslova i načinu obavljanja radnji spaljivanja korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka na otvorenom prostoru;
3. Krajnjem nemaru i nepažnji pri obavljanju navedenih radnji, zbog neinformisanosti izvršilaca o postojanju kaznene odgovornosti za neprovođenje propisanih radnji i izazivanje požara.

Budući da smo na pragu proljetno - ljetne požarne sezone, ista nas upozorava o neophodnosti organizovanja i preduzimanja odgovarajućih mjera zaštite od požara u skladu sa zakonskom regulativom. Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine FBiH" broj 64/09), Pravilnikom o sadržaju planova za zaštitu šuma od požara ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj 49/13) i Zakonom o nadležnostima organa vlasti kantona Sarajevo u oblasti zaštite od požara i vatrogastvu ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 23/11) i Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Općine Ilidža ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 30/11) utvrđeni su uslovi iznimnog paljenja vatre usljed spaljivanja korova, biljnih otpadaka i drugih materijala na otvorenom prostoru, odnosno mjere zaštite od požara pri obavljanju uzgojno - zaštitnih radova u šumi.

Navedenim odredbama se, pored ostalog, obavezuju lica koja pale vatru da mjesto spaljivanja grana i ostalog biljnog otpada dovoljno udalje od krošnji stojećih stabala, kao i od vodića i stubova dalekovoda, da ih plamen ne može zahvatiti, pri čemu tlo na kojem se loži vatra mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala, zatim da moraju imati pripremljena sredstva za početno gašenje požara, da se smiju udaljiti tek kad je vatra potpuno ugašena, kao i druge propisane mjere zaštite okolnog područja.

Ako se uoči da se vatra ne može kontrolisati za pomoć pozvati:
- PROFESIONALNU VATROGASNU BRIGADU SARAJEVO – tel. 123
- VATROGASNO DRUŠTVO "ILIDŽA" – ILIDŽA – tel.: 033/ 699 – 550

U skladu sa Zakonom o šumama Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj:05/13), a u cilju povećanja nivoa svjesnosti pravnih lica i građana te potrebe preduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, podsjećamo iste na kaznene mjere u slučaju nepridržavanja navedenih preventivnih mjera zaštite od požara:

- Novčanom kaznom od 12.000,00 do 15.000,00 KM kaznit će se za prekršaj korisnik šuma ili drugo pravno lice ako ne izrade planove zaštite šuma od požara;

- Novčanom kaznom od 10.000,00 do 12.000,00 KM kaznit će se za prekršaj korisnik šuma ili drugo pravno lice ako loži ili dozvoli loženje vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 m od šume;

- Novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj korisnik šuma ili drugo pravno lice koje obavlja poslove u šumama ako ne obezbjedi mjere protivpožarne zaštite i obavezno sprovesti adekvatnu obuku zaposlenih;

- Novčanom kaznom od 200,00 do 1.500,00 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice, ako loži vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 m od šume.

Vatra u šumama i na šumskom zemljištu može se ložiti samo na mjestima određenim i obilježenim od strane Uprave za šumarstvo i vlasnicima privatnih šuma uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

Kaznene mjere sprovodit će se u cilju sprečavanja požara na otvorenom prostoru.

Ujedno obavještavamo sva pravna lica da je urađena Procjena i Plan zaštite od požara za područje Općine Ilidža, te se isti mole da svoje planove usklade sa općinskim.

Također podsjećamo sva pravna lica (firme, upravitelje zgrada i dr.) da su dužni nabaviti sredstva za početno gašenje požara i držati ih na vidnom mjestu u skladu sa Odlukom o vrsti i minimalnim količinama sredstava potrebnih za sprovođenje lične i kolektivne zaštite građana i zaposlenika u poslovnim objektima i stambenim zgradama od prirodnih i dr. nesreća ("Službene novine Federacije BiH",br.23/04 i 58/06).

PREPORUKE ZA PREDUZIMANJE PREVENTIVNIH MJERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA OD PRIRODNIH NESREĆA NA PODRUČJU FEDERACIJE BIH

PREPORUKE ZA PREDUZIMANJE PREVENTIVNIH MJERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA OD POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU NA PODRUČJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE