Prevencija, spriječavanje i ublažavanje negativnih posljedica migracije na području općine

Prevencija i spriječavanje problema i ublažavanje  negativnih posljedica migracije na području Općine Ilidža, 04. aprila 2019. godine  bila je tema sastanka održanog u Općini Ilidža kojeg je organizirala Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža.

Riječ je uglavnom o tranzitiranju migranata ka zapadnim zemljama i tek u zadnjih mjesec dana, povećan određeni broj takvih migracija, bilježi se u Kantonu Sarajevo.   Migranti su iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja.

Predstavnici Ministarstva za sigurnost BiH. Ministarstva za ljudska prava BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima  BiH,  upoznali su prisutne sa problematikom  sa kojom se suočavaju na terenu kad su u pitanju migranti, njihovom smještaju, kretanju, registraciji, zdravstvenoj zaštiti i ljudskim pravima.  

Svi sudionici su bili složni u ocjeni da BiH i druge balkanske zemlje ne mogu same riješiti problem neregularnih migracija, te da je neophodan veći angažman EU-a.

Općina Ilidža odnosno Općinsko vijeće će se u okviru domena svoje nadležnosti uključiti u sve vidove pomoći u rješavanju ovog pitanja.