Održana Javna rasprava: Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva

Jučer je u multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža, u prisustvu velikog broja građana, održana Javna rasprava o Nacrtu Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Ilidža). Detalji plana za veliku urbanističku promjenu Sarajeva prezentirani su od strane Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, je ovom prilikom govorio o važnosti ovog razvojnog dokumenta na koji je moguće dostavljati sugestije i primjedbe.
 – Ovom prilikom želim da naglasim da ovaj urbanistički plan za razliku od regulacionog se ne spušta na ličnu imovinu i katastarske čestice - objasnio je Muharemović.  
Direktor Muharemović je ukazao da je jedan od ciljeva da se novim urbanističkim planom otkloni postojeći prostorni disbalans.
 
Prezentaciju Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo za područje općine Ilidža je obavio Edin Jenčiragić, pomoćnik direktora Zavoda za planiranje razvoj Kantona Sarajevo za prostorno-plansku dokumentaciju i voditelj plana, dok je dr. Michael Walczak u ime univerziteta „ETH Zurich“ prisutnima predstavio projekat  „Urbana transformacija Sarajeva“ (UTPS), kojeg ovaj univerzitet iz Švicarske radi u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoj Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu.
 
Radi se o jako bitnom dokumentu za Kanton Sarajevo, Općinu Ilidža i sve njene sugrađane koji direktno utiče na urbanističku sliku i sam kvalitet življenja, a Općina će imati svoje zahtjeve i komentare i o tome će se izjasniti i uputiti svoje prijedloge.
 
Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja na Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), Urbanističkog plana za urbano područje Hadžići, Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš i Urbanističkog plana za urbano područje Trnovo, se mogu upisati u Svesku za primjedbe (dostupne su kod izloženih karata Nacrta na navedenim lokacijama), pismenim putem - primjedbe predati direktno u Centar za pružanje usluga građanima Općine Ilidža ili elektronskim putem na način da se prijedlozi i primjedbe dostave putem e-mail-a (info.desk@opcinailidza.ba), do 26. 4. 2024. godine.