Održana 32. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža na 32. redovnoj sjednici održanoj 28. novembra u Multifunkcionalnoj  sali donijelo je Odluku o stipendiranju talentovanih učenika i studenata  u školskoj/akademskoj 2019/2020. Ovom odlukom stipendirat će se  387 učenika i studenta,   koji ispunjavaju uslove konkursa  i to 143 učenika i 244 studenta.  Za ove namjene iz budžeta izdvojit će se 356.160,00 KM  (111.540,00 KM za učenike i 244.620,00 KM za studente). Na javni poziv prijavljeno je bilo 420 kandidata.

Vijeće je donijelo i Odluku o stipendiranju učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja u školskoj / akademskoj 2019-2020 godini. Stipendirat će se 137 učenika i 56 studenta. Za ove stipendije Općina Ilidža obezbijedila je  162.500 KM.

Mjesečni iznos stipendije za učenike je 75 KM, a za studente 100 KM. Stipendije će se isplaćivati 10 mjeseci. Sredstva dodijeljena stipendijom se ne vraćaju.

Odlukom Općinskog vijeća Ilidža  imenovana su četiri člana Općinske izborne komisije: Ibran Avdić, Aida Godinjak ,  Lejla Bekan i  Vanja Milidrag. U skladu sa Izbornim zakonom BiH na ovo imenovanje saglasnost  treba dati i Centralna izborna komsija BiH.

Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa „Izgradnja dva autobuska stajališta uz magistralnu cestu M5-dionica „Gromiljak-Blažuj“ bila je jedna od tačaka dnevnog reda. Vijeće je donijelo odluku kojom se utvrđuje  da je od javnog interesa Izgradnja dva autobuska stajališta uz magistralnu cestu M5-dionica Gromiljak-Blažuj i da će se pristupiti eksproprijaciji nekretnina „

Odluka o razriješenju predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža „Ilidža“ društvo sa ograničenom odgovornošću, bila je pred vijećnicima Općinskog vijeća.

Tom odlukom  Općinsko vijeće Ilidža razrješilo je predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa općine Ilidža „Ilidža“ društvo sa ograničenom odgovornošću zbog isteka mandata  i to  Hubijar Alvida, predsjednika Skupštine preduzeća, Žujo Mirsada, člana Skupštine preduzeća i Bešić Hidajeta, člana Skupštine preduzeća.

Donesena je  i Odluka o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža „Ilidža“ društvo sa ograničenom odgovornošću. Odlukom isti ljudi ostaju do okončanja procedure po javnom oglasu za imenovanje predsjednika i dva člana  skupštine.

Irma Ćenanović  razrješena je  sa mjesta člana Komisije za statut i propise Općinskog vijeća zbog podnešenja ostavke, a imenovana je Selma Salčin.

Dino Jajagić razrješen je dužnosti predsjednika Komisije za obrazovanje, kulturu , sport i pitanje mladih zbog prestanka mandata, a imenovan je Faik Hadrović.