Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća

Općinsko vijeće Ilidža  na 31. redovnoj  sjednici održanoj  31. oktobra  2019. u Multifunkcionalnoj sali  utvrdilo je  Nacrt Budžeta za 2020.godinu  u iznosu od 29. miliona KM  i uputilo ga na javnu raspravu, od 5. do 13. novembra 2019.godine. Zadužuje se Općinski načelnik da putem mjesnih zajednica, prema utvrđenom rasporedu organizuje i provede javnu raspravu o Nacrtu Budžeta Općine llidža za 2020.godinu.  Nacrt Budžeta Općine llidža za 2020.godinu sa rasporedom održavanja javnih rasprava po mjesnim zajednicama objavit će se na oglasnoj ploči, te  web stranici Općine llidža i oglasnim pločama mjesnih zajednica,  kako bi se građani informisali o terminima održavanja  javnih rasprava i aktivno se uključili.

Zadužuje  se Općinski načelnik da za narednu sjednicu Općinskog vijeća podnese izvještaj o rezultatima javne rasprave i pripremi Prijedlog Budžeta  Općine llidža za 2020.godinu. Općinsko vijeće llidža donijelo je zaključak do prilikom izrade Prijedloga Budžeta Općine llidža za 2020. godinu od MUP-a Kantona Sarajevo zahtjeva da se  odredi vezano za opremu video nadzora koju je Općina nabavila za potrebe Pete policijske uprave llidža. Ukoliko MUP Kantona Sarajevo do 21. novembra 2019. godine ne potpiše sa Općinom llidža Sporazum o nabavci i prenosu u vlasništvo video kamera i opreme sistema video nadzora na teritoriji općine llidža,Vijeće zahtjeva da MUP Kantona Sarajevo opremu koja je smještena u prostorijama Pete policijske uprave llidža pripremi za predaju i imenuje dva ovlaštena lica od strane Policijske uprave te zapisnički vrati općini.

O Izvještaju   o izvršenju Budžeta Općine Ilidža  za period  01.01.-30.09.2019.godine se najviše raspravljalo, a vijećnici su postavljali brojna pitanja. Pomoćnik načelnika za razvoj, komunalne poslove i puteve Mirsad Čaušević  je  odgovarao na sva postavljena pitanja po stavkama iz Budžeta za kapitalne projekte.

Prema ovom Izvještaju ukupno ostvareni prihodi i primici iznose  24.009.537,74 KM, a ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznose 20.500.732,33 KM. Razlika između ostvarenih prihoda i primitaka i rashoda i izdataka je  3.508.805,KM  i prenosi se u budžet za naredni period.

Općinsko vijeće Ilidža na posljednjoj sjednici donijelo je Odluku  o  posebnim uslovima za imenovanje predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa općine Ilidža. Tom  Odlukom Općinsko vijeće utvrđuje posebne uslove za imenovanje predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa općine Ilidža „ILIDŽA“ društvo sa ograničenom odgovornošću JP „ILIDŽA“ .U skladu sa odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine posebnih uslova Općinsko vijeće Ilidža je donijelo  Odluku o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje predsjednika i dva člana Skupštine preduzeća. Podsjećamo, Općinsko vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža. Tom Odlukom  propisano je da imenovanje predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća vrši Općinsko vijeće na prijedlog Komisije za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova. Općinsko vijeće je u prošlom mandate donijelo Odluku o imenovanju predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća čiji mandat  ističe  29. oktobra 2019.godine.

Općinski načelnik , Općinskom vijeću dostavio je prijedlog   za imenovanje Vahide Kovačević  za općinskog pravobranioca ,  što je na 31. sjednici  vijeće i prihvatilo.

Javni oglas za izbor općinskog pravobranioca Općine Ilidže raspisan je u skladu sa zakonom koji propisuje tu oblast. Provedena je  procedura i utvrđeno je da Vahida Kovačević, kao jedini prijavljeni kandidat na raspisani oglas, ispunjava sve opće i posebne uslove. Nakon podrške Vijeća  Vahida Kovačević je položila svečanu zakletvu.

Na prijedlog Stranke za BiH  zamjenjen je član Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju. Mirsad Madeško razriješen je dužnosti člana Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju, a imenovan je Esnar Šehović.

Jedna od tačaka dnevnog reda je bila i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke  o pristupanju izradi Regulacionog plana groblja Vlakovo. Ovom odlukom vrše se izmjene   i dopune o pristupanju  izradi RP groblja Vlakovo  i to član 15, stav 3. gdje se  dodaje  novi stav,  koji  glasi „ zabrana građenja ne odnose se na  izgradnju centralnog objekta s krematorijem i memorijalnim centrom  i izgradnju novog grobnog polja za koju se mogu izdati  urbanističke saglasnosti   na osnovu stručnog mišljenja Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo“. Kako se navodi u ovoj odluci  potrebno je prije donošenja plana stvoriti pravni osnov za izgradnju  centralnog objekta sa  krematorijem i memorijalnim centrom sa površinom za parkiranje i u istočnom dijelu groblja, pravni osnov za izgradnju novog grobnog polja  i prateće infrastrukture.

Dino Jajagić (SBB) je podnio je ostavku na mjesto vijećnika u Općinskom vijeću, a umjesto njega pozicija je pripala Selmi Bandi koja je na 31. sjednici Općinskog vijeća svečano položila zakletvu.