Održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža na 28. redovnoj sjednici održanoj 27. juna 2019. godine donijelo je  Odluku o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Ilidža kojom se uređuju uslovi, načini i postupci raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine, u vidu prodaje, osnivanja prava građenja, neposredna pogodba i uslovi za zamjenu nekretnina. Nekretnine u vlasništvu Općine, Općinsko vijeće može otuđiti samo na osnovu javnog prikupljanja ponuda i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, osim u slučajevima kada je zakonom drugačije određeno. Nekretninama u vlasništvu Općine u okviru svojih nadležnosti raspolaže Općinsko vijeće. Svrha i cilj uređenja ove oblasti je potreba da se šira društvena zajednica upozna sa institutom prava građana koji predstavlja odličan kompromis između javnog, općeg interesa sa jedne i privatnog, odnosno interesa investitora sa druge strane. Postojanje ove odluke daje pozitivnu, konkretniju sliku privrednog potencijala naše zajednice.

Vijeće je na sjednici donijelo Odluku o građevinskom zemljištu na području općine Ilidža kojom se uređuju granice gradskog građevinskog zemljišta, utvrđuju zone građevinskog zemljišta, propisuju osnovi i mjerila za određeivanje naknada za gradsko građevinsko zemljište, naknada za uređenje, kao i način i rokovi plaćanja tih naknada. Potreba donošenja ove odluke podrazumijeva usklađivanje postojećih akata u primjeni sa odredbama Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, s ciljem stavljanja u punu funkciju obuhvata građevinskog zemljišta na području općine Ilidža kao resursa od posebnog značaja za društvenu zajednicu, kao generatora privrednog i drugog razvoja šire zajednice, te planiranja sredstava budžeta Općine Ilidža. Vijeće je na sjednici usvojilo prijedloge rješenja o regulisanju imovinsko-pravnih odnosa.                                                                                                                                  

Vijeće je po zahtjevu Stranke za BiH imenovalo Edinu Topalović za člana komisije za budžet, privredu, finansije i ekonomska pitanja umjesto Sabire Pramenković. Takođe je po zahtjevu Naše stranke imenovalo Amara Bungura za člana Etičke komisije umjesto Elvisa Vrete zbog prestanka mandata.

Vijeće je zbog isteka mandata razriješilo članove Općinske izborne komisije Vanju Milidrag, Nerinu Zećo, Daraka Rimca i Ehlimanu Kurspahić.  Na sjednici jedna od tačaka bila je i Informacija o implementaciji mjera Gender akcionog plana Općine Ilidža za period 1. juli-31. decembara 2018. godine. Komisija za izbor, imenovanje i pitanja ravnopravnosti spolova i Komisija za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge Općinskog vijeća u pomenutom periodu održale su dvije zajedničke sjednice na kojima su imenovani radni timovi za implementaciju mjera pojedinačnih strateških ciljeva Gender akcionog plana i to za Podsticanje rodno odgovornog poduzetništva, za Povećanje uključenosti građana/ki u suzbijanju i sprečavanju rodno motivisanog nasilja i za Podizanje svijesti o značaju zaštite zdravlja za ukupan kvalitet života.                                                                      

Vijeće je na sjednici primilo k znanju i informacije o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za period januar-mart 2019. godine. Program rada Općinskog vijeća koncipiran je da se realizuje kroz održavanje redovnih, tematskih i svečanih sjednica. U ovom periodu Općinsko vijeće je održalo četiri redovne sjednice, jednu tematsku i dvije svečane sjednice i to u povodu Prvog marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 12. marta-Dana Općine Ilidža.