Održana 27.redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža  na 27. redovnoj sjednici  održanoj 30. maja 2019.godine u sali Općine Ilidža donijelo je  Plan  stipendiranja učenika i studenata slabijeg imovnog stanja  u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini.  Godišnjim planom stipendiranja učenika i studenata planiraju se  i ukupna budžetska sredstva potrebna za stipendiranje u  iznosu od 160.000 KM.  Mjesečna stipendija  za učenike iznosit će 75 KM, a za studente  100 KM.

Odluka o prodaji službenih motornih vozila u vlasništvu Općine Ilidža bila je  jedna  od tačaka  koja se nalazila  pred vijećnicima na  ovoj sjednici. Tom odlukom koju je odobrilo Općinsko vijeće  prodat će se  dva službena putnička motorna vozila u vlasništvu Općine Ilidža. Prodaja motornih vozila obavit će se putem javnog nadmetanja – licitacije uz objavu u dnevnom listu Oslobođenje i web stranici Općine Ilidža. Prodaju će izvršiti Komisija za provođenje javnog nadmetanja, koju će posebnim rješenjem imenovati Općinski načelnik.  Početne prodajne cijene za vozila iz člana i dobivene su po osnovu nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka saobraćajne struke. Navedena vozila su dotrajala; vozilo marke Golf 4 1J TDI je staro 16 godina i dva mjeseca (na dan vještačenja), a vozilo Škoda Fabia 6Y je stara 13 godina i 4 mjeseca (na dan vještačenja).Ukupna tržišna vrijednost oba vozila iznosi 6.290,00 KM. Popravka predmetnih vozila je nerentabilna, te je Služba za zajedničke poslove iz navedenih razloga predložila da se vozila prodaju.

 

Općinsko vijeće Ilidža na 27. redovnoj sjednici donijelo je Odluku  o izmjenama odluke o pravobranilaštvu Općine Ilidža. Pravni osnov za donošenje Odluke o izmjenama Odluke o pravobranilaštvu Općine Ilidža utvrđen je članom 57a  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, te  zaključkom Općinskog vijeća Ilidža. U  skladu sa Izvještajem o radu Pravobranilaštva Općine Ilidža za 2018.godine, Općinsko vijeće Ilidža donijelo je navedeni Zaključak kojim podržava prijedlog Pravobranilaštva da se izvrši izmjena Odluke o pravobranilaštvu općine Ilidža i dopuni sa povećanjem za još jednog zamjenika , te da se po potrebi popuni to radno mjesto , a sve zbog povećanog obima poslova i činjenice da poslove trenutno obavljaju pravobranilac i jedan zamjenik , dok je drugi zamjenik već duže vrijeme odsutan . Na osnovu navedenog Zaključka, kao i činjenice da se poslovi Pravobranilaštva svakodnevno povećavaju , kako u pogledu sudskih sporova , tako i u pogledu internih poslova (davanje pravnih mišljenja , zaključivanje sporazuma , pružanje pravne pomoći i drugo) , te da se odsutni zamjenik pravobranioca još uvijek nalazi na bolovanju , to je neophodno dopuniti odluku u smislu broja izvršilaca, odnosno odluku dopuniti sa radnim mjestom za još jednog zamjenika pravobranioca , tako da umjesto dva imaju tri zamjenika .

Jedna od tačaka koja je izazvala najviše polemike  je bio izvještaj boračkih udruženja o redovnim djelatnostima.

 

Svako moderno društvo i država sa višeparlamentarnom demokratijom sastoji se od tri sektora i to: javni sektor, biznis sektor i nevladin sektor, kao što su države EU, SAD, islamske države i države koje baštine višeparlamentarnu demokratiju. Za funkcionisanje navedenih sektora u svakom savremenom društvu i državi je regulisano ustavom, zakonima i podzakonskim aktima, pa tako i u BiH Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, entiteta i u FBiH kantona. Nevladin sektor čine udruženja, humanitarne organizacije i fondacije. U FBiH je usvojen Zakon o udruženjima i fondacijama koji je usvojio Parlament FBiH oba doma 2002.godine, obrazlaže se u IZvještaju o redovnim djelatnostima  boračkih udruženja. Na zahtjev Službe za boračka pitanja u decembru 2018. godine da podnesu izvještaj o redovnim aktivnostima i implementiranim projektima za 2018. godinu, dostavljeni su joj izvještaji  23 boračka udruženja općine Ilidža. Za njihov rad kako se navelo izdvaja se 680.000 KM. Te izvještaje  o redovnim djelatnostima I implementaciji projekata boračkih udruženja Vijeće je  prihvatilo.

Komisija za obrazovanje, kulturu, fizičku kulturu i pitanja mladih Općinskog vijeća  je konstatovala da u radu ovog stalnog radnog tijela postoji problem prilkom održavanja sjednica iz razloga jer je predsjednik ove Komisije, Dževad Poturak  06.11.2018.godine, dobio mandat u Skupštini Kantona Sarajevo tako da od tog datuma ova Komisija nema predsjednika. Vijeće je na tu  poziciju imenovalo Dinu Jajagića.

Vijeće je imenovalo  i Mirsada Palića (SBB) za člana Komisije za boračka pitanja, rad, zdravstvo  i socijalnu politiku umjesto Senada Talovića.