Održana 25. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Kemal Habibija izabran je za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža na 25. sjednici Općinskog vijeća Ilidža, nakon što je  izglasano rješenje o razrješenju zamjenika Džavada Poturka zbog prestanka mandata. Općinsko vijeće llidža na 25. redovnoj sjednici  održanoj 28.marta 2019. godine u Multifunkcionalnoj sali donijelo je Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene po kvadratnom metru korisne površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilidža u 2018. godini. Tom odlukom utvrđuje se prosječna konačna građevinska cijena 1m2, korisne stambene površine na području općine Ilidža, u 2018. godini, u iznosu od 1085,00 KM. Utvrđena prosječna konačna građevinska cijena služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnosti građevinskog zemljišta (rente) za 2019. godinu.

Općinsko vijeće usvojilo je  Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine llidža. Visina naknade za privremeno korištenje javne površine zbog  postavljanja baštanskih stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata, izložbenih stolova i stalaka za izlaganje robe uz trgovačku radnju ili postavljanja tende na tlo i sl., po odobrenim urbanistiĉko-tehniĉkim uslovima u sezonskom periodu od 15. aprila  do 15. oktobra  tekuće godine, mjesečno po  kvadratnom metru iznosit će  22 KM,  odnosno za vansezonski period od 16. oktobra  do 14. aprila naredne godine mjesečna naknada po  kvadratnom  metro za ekstra zonu iznosit će četiri marke  po kvadratnom metru,  a ekstra zona sa tendom 12, 00 KM.  Zahvaljujući navedenoj investiciji vlasnicima poslovnih objekata je na ponudi natkrivena i osvijetljena javna površina za postavljanje baštanskih stolova i stolica što je razlog dopuni člana Odluke kojim se utvrđuje visina naknade za izdavanje javne površine sa tendom u ekstra zoni I time valorizuju uložena finansijska sredstva i novi kvalitet ponude.

Općinsko vijeće Ilidža utvrdilo je Nacrt  Odluke  o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, pasa i domaćih mački, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području općine Ilidža. Tekst za javnu  raspravu naći će se na web stranci, a svi subjekti   zainteresirani, mogu dostaviti  primjedbe  do 30. aprila 2019. u pisanoj formi  Stručnoj službi  za koordinaciju  rada MZ  i to putem Centra za pružanje usluga građanima Općine  Ilidža. Vijeće je donijelo  Odluku   o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije . Oglas će biti objavljen 1. aprila u  Oslobođenju, bit će web stranici Općine Ilidža kao  i oglasnoj ploči Općine.  Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana objavljivanja u dnevnom listu.