Održana 24 redovna jsednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža 26. februara 2019. godine u Multifunkcionalnoj  sali  donijelo je odluku da se Povelja za životno djelo dodijeli Sabitu Hadžiću-Sabetu  (posthumno),  Povelja počasni građanin generalu Ismetu  Hadžiću-Muteveliji, pojedinačna Zlatna plaketa Salihu Lemešu  te  kolektivna  “Izvor Bosne.”

Srebrne plakete idu u ruke Salemu  Bilaloviću i Azri Muzur,  dok kolektivne Ženskom odbojkaškom klubu Igman”  i OBS d.o.o Ilidža.  Zahvalnice će dobiti  Pero Miletić, Sedin Torlak, Adisa Divoš, Ibrahim efendija Klisura, Elvedin  Dino Begić. Priznanja će biti dodijeljena 12. marta na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža, za Dan Općine Ilidža.

Izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave, stručnih i posebnih službi za 2018. godinu bila je jedna od tačaka dnevng reda. U okviru nadležnosti utvrđenih zakonom, Statutom i drugim propisima, a u skladu sa Programom rada Općinskog vijeća za 2018.godinu, ukupne aktivnosti općinskih organa su bile usmjerene na realizciju utvrđenih obaveza, zaključaka Općinskog vijeća i obavljanje drugih poslova koji su zakonom ili na drugi način stavljeni u njihovu nadležnost. Aktivnosti službi odvijale su se u skladu sa uspostavljenim novim ISO standardom 9001:2015, i 14001:2015 u okviru čega su provođeni interni i externi auditi za preispitivanje provođenja ISO standarda. Također su poduzimane mjere za implementaciju Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Jedinstvenom općinskom organu uprave Općine Ilidža (2018-2020.godina), koji je donesen u januaru 2018.godine.

 

Usvojen je i  Izvješta o radu i Program  rada Pravobranilaštva. Potraživanja od Općine Ilidža po podnesenim Tužbama, kako stoji u izvještaju iznose  ukupno: 4.668.833,53 KM, potraživanje Općine Ilidža po tužbama i rješenjima o izvršenju 2.661.199,25 KM, plaćeno na teret Općine po odlukama Općinskog suda Sarajevo 77.689,76 KM, naplaćena potraživanja u budžetskoj 2018. godini iznose 1.246.297,93 KM. U ovom izvještajnom periodu bilo je ukupno u radu 592 parnična predmeta, od kojih su 498 predmeta kao nezavršena prenesena iz prethodnih godina. U 2018. godini su evidentirana 94 nova predmeta. Nesrazmjer između prenesenih predmeta iz ranijih godina i novozaprimljenih predmeta jeste posljedica dugotrajnog vođenja postupaka pred sudovima. Pod predmetima koji su preneseni iz ranijeg perioda između ostalih su i predmeti koji su po uvaženim žalbama. Pregledom naloga za prinudnu naplatu dostavljenih pravobranilaštvu od strane nadležne službe i drugih evidencija, uočeno je da je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo najveći dužnik općine u iznosu od 180.423,25 KM, a po osnovu refundacije naknade za pogodnosti gradskog građevinskog zemljišta (renta) za boračku populaciju. U cilju rješavanja tog problema Pravobranilaštvo je imalo niz kontakata i usmenih i pismenih sa nadležnim Ministarstvom na koji način se riješilo dosta naplate. Međutim i pored toga bili smo prinuđeni podići tužbe i osigurati naplatu putem suda. Ovakav postupak je dugotrajan i neizvjestan. Na osnovu naprijed iznesenog, Pravobranilaštvo predlaže da Općinsko vijeće donese zaključak kojim se traži od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja, da izvrši plaćanje svojih dugovanja prema Općini Ilidža, a po osnovu naknade za refundaciju naknade za pogodnosti gradskog građevinskog zemljišta (renta) za boračku populaciju, u iznosu od 180.423,25 KM, a sve u cilju kako bi se izbjegli dodatni sudski troškovi i kamate i na taj način izbjegao dugotrajan sudski postupak. Kako je, između  ostalog  navedeno  u izvještaju,   Pravobranilaštvo  je uočilo i pojavu kada su u pitanju potraživanja po osnovu zakupa javne površine da pojedini zakupci imaju velika dugovanja prema Općini, a da je naplata dosta spora, a zakupci i dalje koriste javne površine. Kao primjer naveli su zakupca koji ima ukupno osam sudskih odluka I presuda sa ukupnim dugovanjem od 44.000,00 KM, a još uvijek koristi..

Usvojen je Izvještaj  o radu Komisije za sigurnost Općinskog vijeća llidža  za period decembar 2017- decembar 2018.godine. Novi član Komisije  za izbor, imenovonje  i pitanje  rovnoprovnosti spolova umjesto Smiljane Viteškić,  na prijedlog OO SDP, je  Ammar Uzunović. Izbor zamjenika predsjedavajućeg, s obzirom da je Dževad Poturak  koji je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg  dobio  mandat u  Skupštini  Kantona Sarajevo,  prolongiran je za sljedeću sjednicu.Sjednica je prekinuta  u 22 sata zbog nepostojanja kvoruma.