Održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće  Ilidža na 22. sjednici održanoj 31. januara 2019. godine u Multifunkcinalnoj sali utvrdilo je Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana ,,Riverina - Sastavci" i Nacrt Odluke o provodenju Regulacionog plana,,Riverina - Sastavci" i isti uputilo na javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Zadužuje se Služba za prostorno uređenje da u saradnji sa  Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo organizuje i provede javni uvid i javnu raspravu. Zadužuje se Služba za prostorno uređenje da u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo podnese izvjestaj o rezultatima javne rasprave i pripremi Prijedlog Odluke o usvajanju i provodenju Regulacionog plana,,Riverina – Sastavci.

Općinsko vijeće Ilidža donijelo je Odluku  o pristupanju  izradi Regulacionog plana “Groblje Vlakovo”. Površina obuhvata iznosi 125,4 ha. Izradi Plana pristupa se na temelju Izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Sarajevo–Faza B, za period 2003. do 2023. godine, Urbanistiĉkog plana Grada Sarajeva, za urbano područje Sarajevo, za period 1986-2015.godine i Regulacionog plana „Groblje Vlakovo“. Uvidom u dokumentaciju dostavljenu od KJKP-Pokop, orto-foto snimaka iz 2017. godine rađenih za potrebe izrade urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo, koji su u fazi izrade,  ustanovljeno je da je došlo do promjene stanja u prostoru, te da je dio područja predviđen za groblje Vlakovo izgrađen objektima drugih namjena, odnosno došlo je do uzurpacije drugim namjenama, zbog čega je granica obuhvata korigovana u skladu s tim promjenama.  Za potrebe izrade novog Regulacionog plana korigovana granica obuhvata je precizno definisana u skladu s mjerilom izrade ovog nivoa planskog dokumenta i implementirat će se  i uzeti u obzir pri izradi osnovne koncepcije urbanističkog plana za urbano područje Sarajevo. Izgradnja infrastrukturnih objekata na groblju Vlakovo nije tekla prema planskim odrednicama, došlo je do odstupanja od usvojenog koncepta RP-a iz 1990. godine. Novim Planom potrebno je usaglasiti izvedeno stanje sa planiranim rješenjem na način da se obezbijede uslovi za proširenje kapaciteta u skladu sa potrebama za većim brojem grobnih mjesta. Sredstva za pripremu i izradu Plana u okvirnom iznosu od 32.000,00 KM obezbijedit će Općina Ilidža, kao nosilac pripreme iz Budžeta za 2019. godinu. Nosilac pripreme za izradu Plana je načelnik Općine Ilidža. Nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prijedlog Zaključka kojim Općinsko vijeće zahtjeva donošenje novog Zakona o premjeru i registru nekretnina Federacije BiH ili donošenja izmjena i usaglašavanja važećih Zakona o premjeru i katastru nekretnina i Zakona o zemljišnim knjigama, u dijelu koji se odnosi  na evidenciju i upis  prava vlasništva  i drugih stvarnih obligacionih  prava na nekretninama,  bila je jedna od tačaka dnevnog reda. Općinsko vijeće Općine Ilidža donijelo je zaključak  kojim  se zahtijeva  od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i kao i svih drugih nadležnih organa i tijela, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, nadležnostima i dužnostima ulože dodatne napore u cilju neodložnog i konačnog usvajanja Zakona o premjeru i registru nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine ili donošenja izmjena i usaglašavanja važećih Zakona o premjeru i katastru nekretnina i Zakona o zemljišnim knjigama, u dijelu koji se odnosi na evidenciju i upis prava vlasništva i drugih stvarnih i obligacionih prava na nekretninama, sve u cilju uspostave Katastra nekretnina na teritoriji općine Ilidža. Općinsko Vijeće Ilidža je u cjelosti na raspolaganju, sa svim svojim kapacitetima i nadležnostima, otvoreno za svaki vid saradnje,a sve u cilju donošenja navedenih propisa. Polazeći od činjenice da je Općina Ilidža u posljednje dvije decenije pretrpjela velike promjene sa aspekta vlasničko - pravnih odnosa  i u vezi sa nekretninama, kao i samu činjenicu potpune transformacije pravnog režima nekretnina u Federaciji BiH, što za posljedicu ima značajnu neusklađenost faktičkog stanja sa zvaničnim zemljišno – knjižnim i katastarskim evidencijama nekretnina, te ogromnih razlika između podataka katastra i zemljišne knjige, sve se neposredno reflektuju na našu cijelu lokalnu zajednicu i direktno utiču na potencijalne investicije i privredni razvoj, što sve u svojoj ukupnosti, u značajnoj mjeri, negativno utiče na život, rad i privredu cijele lokalne zajednice, posredno i šire. Vijećnici  smatraju da navedeno stanje proizvodi jednu od najtežih posljedica za jednu društvenu zajednicu - pravnu nesigurnost, koja iz dana u dan predstavlja uteg sa kojim se ne bi mogle nositi ni značajno razvijenije lokalne zajednice u Evropi, te  su i uputili nadležnim institucijama zahtjev za rješavanje.

Vijeće je prihvatilo i Izvještaj o akcionom planu  za realizaciju Strategije  razvoja lokalnih cesta  na području općine Ilidža,  Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja lokalnih cesta za period 2019-2021.godina, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Općinskog vijeća na plan i program održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih i nerazvrstanih cesta na području općine Ilidža za 2019.godinu.

Na prijedlog SDA, za člana Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge  izabran je Muhamed Ćenanović, umjesto Faruka Muharemovića, a na prijedlog DF-a umjesto dosadašnjeg člana Komisije za obrazovanje, kulturu, fizičku kulturu i pitanja mladih Emne Milišić  imenovan je Saša Planinčić. Umjesto Elvisa Vrete vijećnika Naše stranke koji je sada poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo novi vijećnik je Amar Bungur , koji je položio zakletvu na 22. sjednici Općinskog vijeća.