Održana 19. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža je na 19. redovnoj sjednici  25. oktobra 2018. godine  u Multifunkcionalnoj sali  Općine Ilidža  donijelo Odluku  o izmjenama Odluke o visini komunalnih taksi  na području općine Ilidža.

Vijeće je  prihvatilo stav Komisije za  budžet, privredu i finansije i ekonomska pitanja,    koja  je konstatovala da je Skupština Kantona Sarajevo Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o komunalnim taksama,  koji je donesen 25. juna 2018. godine,  po skraćenom postupku, povrijedila pravo na lokalnu samoupravu i pravo na izvore finansiranja općina u Kantonu Sarajevo jer je smanjila visine komunalnih taksi za pojedine djelatnosti (oblast distribucije nafte i naftnih derivata, oblast bankarstva, oblast vanjske trgovine i trgovine naveliko, oblast ugostiteljstva – hoteli, moteli i pansioni, agencije za nekretnine i itd.) i time prouzrokovala negativan efekat na općinske budžete. Općinsko vijeće zahtijeva da Općina Ilidža putem Pravobranilaštva Općine podnese zahtjev Ustavnom sudu FBiH za zaštitu prava na lokalnu samoupravu i sugeriše da se u ovaj postupak uključe i sve druge općine u Kantonu Sarajevo. Općinsko vijeće Ilidža podržava prijedloge za izmjenu i dopune Zakona o komunalnim taksama Službe za finansije, koji su dostavljeni Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo kojim je traženo da se u članu 21. tarifni broj 1. doda nova taĉka: „60. uslužna djelatnost u vezi sa zračnim prijevozom 1.000,00 KM“, obzirom da jedino na teritoriji općine Ilidža ima J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo.Prilikom razreza komunalne takse primjenjuje se približna tarifa koja ne odgovara djelatnosti koju obavlja J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo. Primjenjuju se tarifa od 300,00 KM koja se odnosi na djelatnost – prevoz putnika, te bi trebala biti izdvojena posebna tačka „uslužna djelatnost u vezi sa zračnim prijevozom“ što je u skladu sa registrovanom djelatnošću J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo.

Općinsko vijeće  usvojilo je prijedloge rješenja  o rješavanju  imovinsko-pravnih  odnosa u svrhu legalizacije  stambenih objekata  po zahtjevima Fikret Karić, Vladimir Mijić i Nijaz Salčin, kao i Prijedloge  rješenja  o rješavanju imovinsko pravnih odnosa  u svrhu  legalizacije  stambeno –poslovnih objekata po zahtjevima  Adis Džaka,  Nazim Klica, Ramo Šurović,  Vukosava Karabatić, Federalni Zavod za PIO legalizaciia poslovnog objekta  Dom penzionera, te Medžlis  IZ Sarajevo.Vijećnici su upoznati i sa  Izvještajem  nezavisnog revizora firme “Recom”  d.o.o  Mostar  o obavljenoj reviziji  finansijskih izvještaja  Općinskog vijeća za 2017. godinu. Općinsko vijeće primilo je  k znanju navedeni Izvještaj sa sugestijom da općinski načelnik u saradnji sa nadležnim općinskim službama realizuje sve preporuke navedene revizorske kuće.