Održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća

Općinsko vijeće Ilidža  27. septembra 2018. godine  u Multifunkcionalnoj sali donijelo je Odluku o neposrednoj pogodbi za prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Ilidža, Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje/ Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 Zemljište je  upisano kao državno vlasništvo sa pravom raspolaganja Općine Ilidža, odnosno pravo vlasništva Općine Ilidža sa dijelom 1/1, te kao posjednik predmetnih nekretnina upisana je Općina Ilidža sa dijelom 1/1.  Ukupna površina zemljišta,  iznosi 7.254 kvadratnih metara.  Naknada za navedeno zemljište iznosi 3.000.000,00 KM.  Sa kupcem nekretnine, temeljem kupoprodajnog ugovora u formi notarski obrađene isprave, regulisat će se međusobna prava i obaveze u pogledu isplate kupoprodajne cijene, prenosa vlasništva i posjeda, vrijeme i način predaje nekretnine u posjed kupcu. Kupac se može uknjižiti kao vlasnik i preuzeti u posjed kupljenu nekretninu na temelju notarski obrađene isprave, odnosno kupoprodajnog ugovora.

Općinsko vijeće Ilidža  pokrenulo je inicijativu da Skupština Kantona Sarajevo donese rješenje kojim će se prostoru koji se nalazi u Hrasnici, Općina Ilidža,  između ulica Šehitluci od br.11 do br.23 i ulice Put Famosa od br.23 do br. 29. dati naziv »Trg Hrasničkog bataljona«. Komisija za saradnju sa drugim općinama, nagrade, priznanja, praznike i obilježavanje značajnih događaja i ličnosti razmatrala je Inicijativu Udruženja  „4VMTB“ – Podružnica VII (1.MTB) za davanje naziva „Trg Hrasničkog bataljona“  i konstatovala da je u skladu sa  Odlukom  o obilježavanju ulica, trgova, parkova, mostova, institucija i ustanova imenima i zgrada brojevima na području Kantona Sarajevo,  te  predložila  Općinskom vijeću da donese  zaključak kojim će se to tražiti,  što je Općinsko vijeće  i  prihvatilo.

Na dnevnom redu  bili su  prijedlozi rješenja - zaključaka o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu legalizaciie stambenih objekata po zahtjevima:  Bronja  Fikret i Bronja Zineta, Dedović Emir, Džubur Nazif i Džubur Mujo, (Zaključak o obnovi postupka po prijedlogu Čustovic Refike, Honjić Rašide i drugih), te  Hodžić Uko,  Kešan Ševkija,   Ramčić Šućro,  Zamelica Mehmed, Kaltak Azem, te prijedlozi rješenja o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u svrhu regulisanja stambeno-poslovnih pitanja po zahtjevima : Kapetanović Hasan i Memović Sado.

U skladu sa  Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Ilidža, Klub vijećnika SDA Ilidža,  podnio je  zahtjev da se izmijeni dnevni red 18. redovne sjednice. Predlaženo je da se  tačka “ Rasprava o radu i odgovornosti u vezi sa vršenjem dužnosti  predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža” skine sa dnevnog reda , što je i izglasano na  18. redovnoj sjednici.

Nedžad Tinjak  i Smiljana Viteškić obavjestili su Općinsko vijeće  da će ubuduće djelovati  kao samostalni vijećnici.