Održana 17. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Vijećnici Općinskog vijeća Ilidža 26. jula 2018. godine  u Multifunkcinalnoj sali  na  17. redovnoj sjednici obukli su  majice s likom Dženana Memića. Od prisutnih 28 vijećnika svi su bili u  majici “Pravda za Dženana“, čime su dali podršku porodici Memić u borbi za istinu i pravdu. Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić, također je istakao  podršku ovoj porodici koja prema njegovim riječima treba biti timska i institucionalna, te nikako  tugu i borbu ove porodice koristiti  i zloupotrijebljavati  u političke svrhe.

Općinsko vijeće Ilidža je na 17. sjednici donijelo  Odluku o usvajanju  i Odluku o provođenju Regulacionog plana „Pejton.” Tom odlukom  obuhvaćena je površina  od 43 ha. U sklopu obuhvata  definisane su zone  mješovitog stanovanja, zaštitna područja prve i druge  zaštitne  zone izvorišta vode za piće, zona šetnice sa stambeno-poslovnim i sadržajima društvenog standarda-zona regulacije rijeke Željeznice.

Moguće je planirati i dječija igrališta sa mobilijarom, ali  samo na zahtjev  i uz saglasnost  etažnih  vlasnika stambenih objekata u neposrednoj blizini. Izradu RP “Pejton”  je inicirala Općina Ilidža. Plan je izrađen na bazi  ažurnih geodetskih podloga, a radi se u cilju preispitivanja  prostornih mogućnosti  za interpolaciju  sadržaja  društvene infrastrukture, kao i  mogućnosti  za novu  gradnju, dogradnju, nadziđivanje  i legalizaciju objekata, uz obezbijeđenje  neophodne infrastrukture. Sredstva za pripremu i izradu Plana obezbijeđena su iz Budžeta Općine Ilidža. Pred vijećnicima Općinskog vijeća bio je i Izvještaj  o finansijskom poslovanju JU KSR Hrasnica  za period 01.01-31.12.2017. godine, sa izvještajem  revizora.U sklopu ove javne ustanove djeluje  Centar za fizičku kulturu Hrasnica koji pruža usluge sportskim udruženjima, rekreativcima i ostalim subjektima za održavanje sportskih manifestacija. Zbog lošeg materijalnog stanja u JU KSR Hrasnica- Ilidža aktivnosti su ograničene. Centar uz velike napore obezbjeđuje optimalne uslove korisnicima za trening i takmičenja u kojim sudjeluju,a organizator  je redovnih i tradicionalnih manifestacija. Trenutno u Centru fizičke kulture korisnici usluga sportskog centra su  sportski kolektivi sa područja općine Ilidža: FK Famos, Škola fudbala “Fair Play”, Klub invalida u sjedećoj odbojci “Oki Ilidža”, Košarkaški klub “Igman”, Bokserski klub “Ilidža”, Karate klub “Fortis”, Odbojkaški klub “Ilidža” i dr.Jedna od prvih značajnijih aktivnosti koje je JUKSR realizovao u ovoj godini bila je obnova košarkaškog terena, koji je nakon godina zapuštanja i nebrige doveden u nefunkcionalno stanje. Dodatni značaj svemu daje i činjenica da su projekat prepoznali stanovnici lokalne zajednice koji su uvidjeli želju JUKSR-a da se igralište obnovi, ali i finansijske probleme s kojima se ova ustanova suočava, te zajednički realizovali. U objektu Doma kulture, koji djeluje u sklopu JU  smješteno je više preduzeća i udruženja. Tako da pored JU KSR Hrasnica Ilidža, tu je sjedište Javnog preduzeća Ilidža kao i dvije produkcijske kuće. Od udruženja tu su Udruženje za planinski sport „Maraton“, kulturno umjetnička društva „Hrasnica” i „Biseri Bjelašnice“, Ekološko udruženje „Aleja“, Vijeće mladih Općine Ilidža, Željezna generacija kao i fitness studio Daisy. Prostori su  izdati pod zakup i nakon odluke o revidiranju ugovora svi redovno izmiruju svoje obaveze. Općinsko vijeće je prihvatilo Izvještaj uz zaključak da je neophodna izrada Strategije razvoja sporta, te da menadžment ove ustanove  na osnovu idejnih projekata koje posjeduje općina  Ilidža opredijeli se za prioritete.

 

Raspravljalo se i o  funkcionisanju  javnog gradskog prijevoza. U informaciji je rečeno da nema posebnih zamjerki na tramvajski daobraćaj, osim što dolazi do odstupanja reda vožnje  tramvaja, ali da velike kritike građana  su upućene na  autobuski saobraćaj. Sto se tiče autobusnog i minibusnog saobraćaja, ne poštuju se redovi vožnje, a  najveći  broj neobavljenih vožnji na linijama: llidža-Hrasnica- Famos, llidža-Sokolović Kolonija, llidža –Kovači-Hrasnica, llidža-Butmir-Kotorac, llidža-Miševići.Vijeće je zatražilo  od GRAS-a  da poboljša kvalitet usluga i poštuje red vožnji.

Vijeće je upoznato i sa realizacijom neprofitnog  stanovanja na području općine Ilidža, stanju komunalne higijene, kao i sa Informacijom  Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge i Komisije za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova o implementaciji mjera Gender akcionog plana Općine Ilidža za period od 01.01. – 30.06.2018.godine.