Održana 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža  na 16.redovnoj sjednici održanoj 21.juna 2018.  u Multifunkcionalnoj sali donijelo je Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. Tom odlukom raspisuje se javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu putem javnog nadmetanja – licitacije, radi izgradnje poslovnog objekta u ulici Barska, (preko puta novoizgrađene zgrade i poslovnog objekta Sarajevo Waves), u skladu sa Regulacionim planom Otes,  u površini od 1614 kvadratnih metara. Javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju poslovnog objekta provest će se u skladu sa Pravilnikom u postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova.

Javni oglas objavit će se u   “Oslobođenju”, web sajtu općine i oglasnoj ploči Općine Ilidža i to najkasnije 15. dana prije dana određenog za licitaciju. Pravo učešća na oglas imaju domaća i strana fizička i pravna lica koja u skladu sa Zakonom mogu steći pravo vlasništva na teritoriji Federacije. Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 200,00 KM po metru kvadratnom. Učesnik u javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena kao najpovoljnija dužan je u roku od 15. dana od dana licitacije sa Općinom Ilidža zaključiti kupoprodajni ugovor i utvrđenu (kupovnu) cijenu za predmetno zemljište (uz umanjenje plaćene kaucije) uplatiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji.

Informacija o stanju bespravne gradnje  na području općine Ilidža izazavala  je  burnu raspravu, nakon koje je donesen i zaključak da je potrebno održavanje tematske sjednice o temi urbanistički planovi  i gradnja na području općine Ilidža. Inspekcijski nadzor u oblasti  građenja se sprovodio  nad radom svih učesnika  u građenju, radom organa uprave, izvođenjem  radova i kvalitetom  građevinskih  proizvoda  koji  se ugrađuju  u pogledu primjene  zakona.  Općinska urbanističko građevinska  inspekcija  od osnivanja, septembra 1999 do 31. 12 .2017.  imala je  9.266  predmeta,  od čega 3.308 se odnosilo  na upravne  predmete  u kojima  je vođen  upravni postupak  i izricane mjere, a 5.958  predmeta se odnosilo  na ne upravne postupke  u kojima je izvšena  kontrola  bez izricanja mjera, upućen odgovor podnosiocu zahtjeva  o stvarima iz prijave. Ukupno  je sporovedeno  596  izvršenja  od čega je  150 predmeta  sprovedeno prinudno, putem drugog lica, dok su u 457 predmeta investitori  sami sproveli  izvršenje  i postupili po nalogu  građevinskog inspektora.  U toku 2017. urbanističko građevinska inspekcija je  evidentirala  manji obim  radova bez građevinske dozvole  nego predhodnih godina. Zatečeni  bespravno  izvođeni radovi  pretežno  su se odnosili  na objekte  kategorije  pomoćni,  prokopi ulica, ograde i slično. Urbanističko  građevinski inspektori  su u upravnom postupku  imali  u radu ukupno 447 novih predmeta, od čega  je u 107 predmeta  proveden upravni postupak  radi izricanja  mjera gdje je evidentirano građenje  bez građevinske dozvole  ili odstupanje  od dobijene dozvole za građenje. Struktura bespravno  građenih objekata  u kojima je  je vođen postupak  u toku 2017. odnosila se  na 19  stambenih objekata, 23 objekta iz kategorije poslovnih objekata i 65 objekata se odnosilo  na kategoriju pomoćni objekti.

Urbanističko građevinski inspektori i u prethodnom izvještajnom periodu redovno su kontrolisali i zone od posebnog javnog interesa, kao što su vodozaštitne zone, zona aerodroma i zone koje su definisane novom planskom dokumentacijom, gdje je obustavljena svaka nova bespravna gradnja.Vlasnici zemljišta iz vodozaštitne zone izrazili su  nezadovoljstvo što su im vlasnička prava i dalje uskraćena i što se planirane aktivnosti uređenja vodozaštitne zone usporene ili se uopšte ne sprovode. Građevinski inspektori su neprekidno vršili nadzor i nad objektima koji su tretirani posebnim zakonom odnosno  Zakonom o privremenom korištenju javnih površina i Općinskom Odlukom o privremenom korištenju javnih površina.Predhodnih godina produžavali su se rokovi za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, čime je uloga inspekcije bila svedena na vođenje upravnog postupka, zatim prekid tog istog postupka dok se postupak legalizacije ne okonča i po žalbi i upravnom sporu. Donošenjem odluka o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata vremenom se gubila svrha i značaj podnošenja krivičnih prijava za bespravnu gradnju, pa su inspektori rijetko ili nikako podnosili krivične i prekršajne prijave. Kantonalna urbanističko građevinska inspekcija, kontroliše rad općinskih građevinskih inspekcija i već je dostavila više opomena općinskoj građevinskoj inspekciji zbog ne podnošenja krivičnih i prekršajnih prijava. Da bi se redovno podnosile krivične i prekršajne prijave, protiv investitora, izvođača i drugih sudionika u postupku, potrebno je potpuno poštivanje načela pravičnosti , nepristrasnosti i objektivnosti , te pružanje podrške općinskoj urbanističko građevinskoj inspekciji u samostalnosti pri odlučivanju.

Informacija o stanju komunalnih djelatnosti nad kojim inspekcijski nadzor vrši općinska komunalna inspekcija također je bila jedna od tačaka dnevnog reda. Informacija koju  su vijećnici primili k znanju  sadrži opis zakonskog uređenja djelatnosti nad kojim inspekcijski nadzor vrši Općinski komunalni inspektor, stanje u tim djelatnostima evidentirano kroz obavljanje inspekcijskog nadzora te prijedlog aktivnosti na unapređenju stanja. Inspekcijski nadzor općinskog komunalnog inspektora pretežno obuhvata preventivno djelovanje, ukazivanje na zakonito ponašanje, nalaganje sprovođenja mjera i podnošenje prekršanih prijava , u cilju blagovremenog otklanjanja nepravilnosti. Po svakoj prijavi obavlja se nadzor na terenu na licu mjesta, čini zapisnik o svim činjenicama i zapisnikom se stranke upozoravaju na sve nepravilnosti, na postojanje prekršaja i zapisnikom se naređuju mjere za otklanjanje nepravilnosti, pod prijetnjom podnošenja prekršajne prijave. Inspekcijski nadzor nad provođenjem ove Uredbe vrše nadležna kantonalna inspekcija, nadležna gradska inspekcija i nadležna općinska inspekcija. Inspekcijski nadzor obuhvata podnošenje prekršajnih prijava licima koja se ne pridržavaju odredbi ove Uredbe , za što su propisane novčane kazne od 200-700 KM  za fizička lica i 2.000 i 6.000  KM  , zavisno od prekršaja, za pravna lica. Vijećnici su informisani  i o radu Drugostepene stručne komisije  Općinskog vijeća za period 01.01.-31.03.2018. te o socijalnoj zaštiti, položaju građana  u stanju socijalne potrebe te  položaju djece  i omladine sa posebnim potrebama, te o provođenju Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.