Održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Općinsko vijeće Ilidža na 14. redovnoj sjednici održanoj  29. marta 2018. godine  u Multifunkcionalnoj sali   donijelo je Odluku o pristupanju  izradi  izmjena  i dopuna Regulacionog plana  “Lužani” izgradnja  stambeno-poslovnog objekta  na uglu ulica H.Čelenke i K. Hegedušića. Površina obuhvata je 0,12 ha. Nosilac pripreme plana je načelnik Općine Ilidža, a  nosilac izrade plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izmjenom plana će se preuzeti svi urbanističko-arhitektonski parametri iz korekcije plana i obzirom da se predloženim intervencijama ne narušava osnovni urbanistički koncept, plan će se raditi po skraćenom postupku.

 Raspravljajući o dugogodišnjem problemu  devastiranog Doma penzionera, Općinsko  vijeće  Ilidža donijelo je zaključak  kojim ovlašćuje Općinskog načelnika da napravi ugovor sa Federalnim zavodom za penzijsko –invalidsko osiguranje  o ustupanju prava  za prometovanje  zemljišta koje obuhvata ovaj dom, uz uslov da se procedura provede javnim pozivom i uz poštivanje  svih propisa za takve procese, a da zauzvrat  nadoknada  za dio  kome je vlasnik Općina bude srazmjerna površinama  kojima nije općina vlasnik.Uslove o veličini objekta koji će se graditi na tom mjestu će dati Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Kad je riječ  o izgradnji vjerskog objekta kod Internacionog univerziteta,  Vijeće je donijelo  zaključak  kojim  ovlaštenje Općinskog načelnika  da za potrebe  izgradnje objekta iznađe mogućnost da se Internacionanom univerzitetu formira parcela u zamjenu za zemljište preko puta Igmanovog igrališta, kako bi se izgradili vjerski objekti za potrebe turista koji dolaze na Ilidžu, studenata i stanovništva.

Zbog smrti člana Nadzornog odbora JP  Ilidža  d.o.o  Nedžada Suljića,  Općinsko vijeće Ilidža  donijelo je odluku  o objavljivanju javnog oglasa  za imenovanje  jednog člana nadzornog odbora.  Javni oglas će se objaviti u Službenim novinama Federacije BiH, Oslobođenju  i web stranici općine. Rok za prijavu će biti 15 dana od dana objavljivanja.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju  za period od 01.01. do  31. 12. 2017. Javne ustanove Kulturno sportski i rekreacioni centar Ilidža bio je pred vijećnicima  na 14.redovnoj sjednici  i dobio je podršku. Javna ustanova je od posebnog društvenog interesa čiji je osnivač Općina Ilidža,  a kroz čiju se programsku aktivnost  i djelatnost zadovoljavaju potrebe i interesi građana i udruženja sa područja općine Ilidža i šire u obasti kulture, sport i rekreacije.

U izvještaju je,  između ostalog navedeno,  da je održano 1846 treninga,  odigrano  96 utakmica i to  81 prvenstvena  i 12 trening utakmica. Dvoranu i otvoreni tereni JU  u ranim i poslijepodnevnim i kasnim večernjim satima  koristili su građani i firme za rekreaciju radnika , a  broj termina u tu svrhu  je 260. Usvojen je i Izvještaj o radu Savjeta 16 MZ i Program rada MZ  za 2018.godinu.

Usvojen je i godišnji izvještaj  o poslovanju Javnog preduzeća Ilidža.U izvještaju je navedeno kako se svakodnevno nastoji raditi na podizanju  kvalitete života, dasadašnjih i budućih generacija, kvalitetnim i ažurnim obavljanjem svojih poslova.

Vrijednost kapitala do 31. 12.2017.  iznosio je 209.354,00 KM. U izvještaju je navedeno da je na kraju 2017. godine JP Ilidža ostvarilo pozitivan poslovni rezultat  što pokazuje da je tradicija stabilnog poslovanja uspješno nastavljena. Odnos prihoda i rashoda je na zavoljavajućem nivou.

Svoje poslove je preduzeće obavljalo uz maksimalno poštivanje zaštite okoliša, održivog razvoja  i javnog interesa Općine Ilidža.

Informacija o radu  JKKP “Gras” bila je jedna od tačaka dnevnog reda. Istaknuto je da stepen realizacije plana prijevoza uslovljava broj ispravnih vozila koje ima ovo preduzeće na  raspolaganju. Rečeno je da će poduzimati sve potrebne mjere bez obzira na poteškoće na koje nailaze kao što je dugotrajna procedura nabavke vozila, rezervih djelova te kroz naplatu usluga i adekvatno čuvanje voznih jedinica od strane korisnika usluga, a sve u cilju poboljšanja funkcionisanja GRAS-a na području općine Ilidža.Zbog trenutne situacij eu kojem se nalazi ovo preduzece zatraženo je i razumijevanje građana.