ODLUKA O OBJAVLJIVANJU JAVNOG OGLASA ZA IMENOVANJE ČETIRI ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE ILIDŽA

Na osnovu člana 2.12. stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 23/01,7/02, 9/02, 20/02, 25/02-ispravka, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05-ispravka, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14,31/16) i člana 7. a) Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH - Prečišćeni tekst („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 29/18), Općinsko vijeće Ilidža na 25. redovnoj sjednici održanoj dana 28.03.2019.godine, donijelo je

 

O D L U K U

O OBJAVLJIVANJU JAVNOG OGLASA ZA IMENOVANJE

ČETIRI ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE ILIDŽA

 

I

 

  • Općinsko vijeće Ilidža objavljuje javni oglas za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža.
  • Članove Općinske izborne komisije imenuje Općinsko vijeće Ilidža uz saglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na period od 7 godina, a mandat im teče od dana davanja saglasnosti Centralne izborne komisije BiH.

                                    

II

 Kandidat za člana Općinske izborne komisije mora ispunjavati sljedeće opće  uslove:

  1. da je lice sa pravom glasa
  2. da je lice sa odgovarajućom stručnom spremom i iskustvom u provedbi izbora

 

III

 

  • Pored općih uslova iz tačke II ovog javnog oglasa kandidat za člana Općinske izborne komisije mora ispunjavati I sljedeće posebne uslove:
  1. da ima prebivalište u Općini Ilidža
  2. da ima završen fakultet, VII/1 stepen stručne spreme ili završen fakultet Bolonjskog

     sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS

  1. da posjeduje iskustvo u provođenju izbora

 

  • Pod iskustvom u provođenju izbora podrazumijeva se:
  1. članstvo u izbornoj komisiji
  2. članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH

 

  • Izuzetno od odredbi iz člana III stav (1) tačka a) posebnih uslova ovog javnog oglasa, član Općinske izborne komisije može biti lice sa prebivalištem iz druge općine, ukoliko nema kandidata sa prebivalištem u općini Ilidža koji ispunjavaju uslove tražene ovim javnim oglasom.

 

  • Izuzetno od odredbi iz člana III stav (1) tačka b) posebnih uslova ovog javnog oglasa, član Općinske izborne komisije može biti lice koje ima VII/1 stepen stručne spreme, završen pravni fakultet, odnosno završen pravni fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS, bez izbornog iskustva navedenog u članu III stav (2) ovog javnog oglasa.

 

  • Izuzetno od odredbi iz člana III stav (1) tačka b) posebnih uslova ovog javnog oglasa, član Općinske izborne komisije može biti lice koje ima završenu višu školu, odnosno VI stepen stručne spreme, ukoliko je potrebno ispoštovati odredbe člana 2.14. stav (1) Izbornog zakona BiH ili ukoliko nema kandidata koji ispunjavaju uslove iz člana III stav (1) tačka b).

 

IV

 

U skladu sa članom 2.3.  i članom 2.12. stav (7) Izbornog zakona BiH za člana Općinske izborne komisije ne može biti imenovano lice: 

  1. koje se ne može kandidirati u smislu člana 1.6, 1.7 i 1.7.a) Izbornog zakona BiH
  2. koje je član najvišeg izvršno-političkog organa političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora)
  3. koje je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona BiH
  4. koje je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti
  5. kojem je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovoran, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke
  6. koje je zastupnik odnosno punomoćnik političkog subjekta koji učestvuje na izborima
  7. koje je pravosnažnom sudskom presudom osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže

V

 

  • Sastav Općinske izborne komisije Ilidža treba biti multietničan i održavati zastupljenost konstitutivnih naroda u općini, uključujući i ostale, a prema posljednjem popisu stanovništva provedenom na državnom nivou. 
  • U sastavu Općinske izborne komisije osigurat će se zastupljenost spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.

VI

 

Kandidati su dužni po ovom javnom oglasu priložiti slijedeću dokumentaciju:

 

  • prijava na javni oglas za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža

(obrazac prijave na javni oglas za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža koji je sastavni dio ovog javnog oglasa, kandidati mogu dobiti u zgradi Općine Ilidža - Centar za pružanje usluga građanima Općine Ilidža, ulica Butmirska cesta broj 12, kao i na WEB stranici Općine www.opcinailidza.ba)

  • diploma o završenom fakultetu, odnosno višoj školi
  • obrazac PBA-3 o prebivalištu kandidata (ne stariji od tri mjeseca od dana izdavanja od strane nadležnog organa)
  • dokaz o potrebnom iskustvu u provođenju izbora (ovjerena kopija ili izvod iz službenog glasila akta o imenovanju za člana izborne komisije, potvrda nadležne izborne komisije o imenovanju i radu u biračkom odboru u kojem je imenovani kandidat bio člana biračkog odbora, te podatak da je imenovani kandidat bio angažovan u radu biračkog odbora i obavljao ovu dužnost)
  • svojeručno potpisana i od nadležnog organa ovjerena izjava o nacionalnom izjašnjenju kandidata sa posljednjeg popisa stanovništva u BiH
  • svojeručno potpisana i od nadležnog organa ovjerena izjava o nepostojanju smetnji iz člana 2.3 i člana 2.12 stav (7) Izbornog zakona BiH,
  • fotokopija lične karte

 

Dokumenti koji se dostavljaju kao dokaz o ispunjavanju uslova iz ovog javnog oglasa mogu biti orginal ili ovjerene fotokopije.

 

VII

 

Po zatvaranju ovog javnog oglasa Komisija Općinskog vijeća za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova (u daljem tekstu: Komisija) podnosi Izvještaj Općinskom vijeću o provođenju postupka izbora četiri člana Općinske izborne komisije, u kojem navodi sve relevantne podatke za svaku osobu koja se prijavila na ovaj javni oglas.

U navedenom Izvještaju Komisija vrši klasifikaciju kandidata na one koji ispunjavaju uslove tražene ovim javnim oglasom i na one koji ne ispunjavaju uslove, uz obrazloženje.

Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove ovog javnog oglasa Komisija obavlja intervju prema prethodno utvrđenim kriterijima nakon čega vrši bodovanje i sačinjava rang listu sa redosljedom kandidata prema uspjehu (ukupnom broju bodova) postignutom na intervjuu i istu dostavlja Općinskom vijeću.

Općinsko vijeće cijeneći položaj kandidata na dostavljenoj rang listi donosi rješenje o imenovanju četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža koje se dostavlja sa potrebnom dokumentacijom na saglasnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH u skladu sa članom 10. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH - Prečišćeni tekst („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 29/18).

 

VIII

 

Ovaj javni oglas objavit će se u dnevnom listu „Oslobođenje“, WEB stranici  i  Oglasnoj ploči Općine.

 

IX

 

Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana objavljivanja u dnevnom listu „Oslobođenje“.

 

X

 

Prijave na javni oglas sa potrebnim dokumentima dostavljaju se u zatvorenoj koverti putem Centra za pružanje usluga građanima Općine Ilidža ili preporučenom poštom na adresu:

 

Općina Ilidža – Općinsko vijeće Ilidža – Komisija za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova

Ulica Butmirska cesta broj 12, Ilidža

Uz naznaku „Prijava na javni oglas za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža“.

 

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje. 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Stručnoj službi za poslove Općinskog vijeća na telefon broj 033 775-792.

 

Ovaj oglas je objavljen dana 01.04.2019.godine u dnevnom listu „Oslobođenje“, a krajnji rok za podnošenje prijava po ovom oglasu je 09.04.2019.godine.

 

                                                                                                         PREDSJEDAVAJUĆI

                                                                                                      

                                                                                                       Muhamed Omerović

OBRAZAC ZA PRIJAVU NA JAVNI OGLAS