Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta

Na osnovu člana 363.Zakona o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br.66/13, 100/13), članova 2. i 3. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova (“Službene novine Federacije BiH”, broj 17/14), Općinsko vijeće ilidža na 16. redovnoj sjednici, održanoj dana  21.06.2018.godine, donosi                                                

O D L U K U

O NAČINU I USLOVIMA PRODAJE NEIZGRAĐENOG

GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 1.

Raspisuje se javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu putem javnog nadmetanja – licitacije, radi izgradnje poslovnog objekta u ulici Barska, (preko puta novoizgrađene zgrade i poslovnog objekta Sarajevo Waves), u skladu sa Regulacionim planom Otes. Zemljište je označeno kao k.č.br. 112/39, gradilište u površini od 1614 m2, K.O. Donji Butmir, kojoj odgovara k.č.br.1236/1 K.O. Doglodi (novi premjer), i k.č.br.112/9, površine 159 m2 K.O.Donji Butmir kojoj odgovara k.č.br. 1236/2 K.O.Doglodi, vlasništvo Općine Ilidža sa dijelom 1/1.

  • Lokacija: Otes, ul.Barska,
  • Površina lokacije: 1773 m2,
  • Namjena objekta: Poslovni objekat,
  • Spratnost objekta: P + 1

Član 2.

Javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju poslovnog objekta provest će se u skladu sa Pravilnikom u postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova (“Službene novine Federacije BiH”, br.7/14). Javni oglas iz stave 1. Ovog člana objavit će Općinski Načelnik u Dnevnom listu “Oslobođenje”, web sajtu općine i oglasnoj ploči Općine Ilidža i to najkasnije 15. dana prije dana određenog za licitaciju.

Pravo učešća na oglas imaju domaća i strana fizička i pravna lica koja u skladu sa Zakonom mogu steći pravo vlasništva na teritoriji Federacije.

Član 3.

Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište iz člana 1. ove Odluke iznosi 200,00 KM/1 m2 zemljišta.

Iznos naknade za prirodne pogodnosti građevinskog zemljišta – renta koju je investitor u obavezi platiti utvrdit će se posebnim rješenjem Službe za imovinsko - pravne poslove u skladu sa važećom Odlukom o visini rente, a nakon izdavanja urbanističke saglasnosti.

Član 4.

Uvid u dokumentaciju o nekretnini, razgledanje nekretnine može se ostvariti u Općini Ilidža i kontaktom na telefon 775-696 i 775-715.

Licitacija će se obaviti dana ponedjeljak, 23.07.2018. godine u 09.30 časova, u sobi broj 107. na prvom spratu – Općina Ilidža.

Član 5.

Kaucija za učešće u postupku javnog nadmetanja se utvrđuje u iznosu od 10% od početne prodajne cijene građevinske parcele koja je predmet licitacije i iznosi 37.460,00 KM i ista se uplaćuje na Depozitni račun Općine Ilidža broj: 3380002210024598 (UniCredit Bank dd ), vrsta prihoda 721239, šifra Općine 078, svrha uplate – uplata kaucije za licitaciju.

Dokaz o uplati kaucije će biti potrebno predati Komisiji za provođenje javnog nadmetanja prije početka licitacije.

Dokaz o uplati kaucije će biti potrebno predati KIomisiji za provođenje javnog nadmetanja prije početka licitacije.

Kaucija se neće vratiti ukoliko učesnik ne pristupi javnom nadmetanju, odustane od svoje ponude ili odustane od zaključenja ugovora.

Učesnik u javnom nadmetanju koji ne ostvari pravo na kupovinu zemljišta, uplaćena kaucija će se vratiti u roku od 8.dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja.

Član 6.

Sa učesnikom licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija zaključit će se odgovarajući kupoprodajni ugovor u formi notarski obrađene isprave, u kojem će se regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu kupoprodajne cijene, prenosa vlasništva i posjeda, vrijeme i način predaje nekretnine u posjed kupcu kao i obaveza plaćanja propisanih naknada.

Učesnik u javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena kao najpovoljnija dužan je u roku od 15. dana od dana licitacije sa Općinom Ilidža zaključiti kupoprodajni ugovor i utvrđenu (kupovnu) cijenu za predmetno zemljište (uz umanjenje plaćene kaucije) uplatiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji.

Ukoliko kupac ne plati ugovorenu kupoprodajnu cijenu smatrat će se da je jednostrano raskinuo kupoprodajni ugovor i gubi pravo na povrat kaucije.

Kupac se može uknjižiti kao vlasnik i preuzeti u posjed kupljenu nekretninu tek nakon što prodavcu – Općini Ilidža u propisanom roku uplati cjelokupnu prodajnu cijenu.

Troškove notarske obrade kupoprodajnog ugovora, troškove upisa prenosa vlasništva i poreza na promet nepokretnosti snosi kupac.

Član 7.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i ista će biti objavljena u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

                                                 PREDSJEDAVAJUĆI

                                                                                                            Muhamed Omerović

Ova Odluka je objavljena u “Službene novine KS” broj: 28/18, ispravka broj: 01-02-2577/18 od 03.07.2018. godine.