Obilježeno 27.godina bitke za Famos

U naselju Lasica u Hrasnici 4. augusta 2019. godine  obilježena je 27 godišnjica "Bitke za Famos" u kojoj je poginulo 27 pripadnika 104. motorizovane brigade Armije RBiH. Delegacije Općine Ilidža, Udruženja 104. Viteške brigade, članovi porodica šehida i poginulih boraca položile su cvijeće kod spomen-ploče u Lasnici i ispred spomen-obilježja u Hrasnici.  Bitka za Famos je jedna od najvažnijih bitaka koje su se desile 1992. godine.

"Današnji datum  je u najmanju ruku tužan, on je bolan, težak ali i prkosan.Obavezuje nas da pamtimo, da se sjećamo da nikad ne zaboravimo jer zaborav je posljednja etapa  zločina. Na današnji dan se branila Bosna. Branilo se sve  bosansko i treba biti urezan u pamćenje i isticati na svakom mjestu da su najbolji sinovi ove zemlje dali zivot i nikad ih ne zaboravimo" rekao je  u svom obraćanju  načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić.

General Fikret Prevljak, komandant Četvrte viteške brigade,  podsjetio je da su za današnju slobodu  za našu djecu  "gazije" dale svoj život.

"Veličajmo ih, ne zaboravimo njihove podvige. Svi mi prisutni  živimo s bolom navikli na naše breme,  naučili da nosimo prazninu zbog onih koje smo izgubili i ljubomorno čuvamo uspomenu na njih.” dodao je između ostalog Prevljak.

Potom  su delegacije položile cviježe na spomen obilježje ispred Doma kulture u Hrasnici , obišle mezarje Kovači-Hrasnica položile cvijeće, a  proučen je i jasin. 

Preživjeli učesnici bitke za Famos, kao i članovi porodica poginulih, ističu da je to bila jedna od najtežih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Naglašavaju njen ključni značaj, jer je onemogućeno srpskim snagama da prodru na slobodnu hrasničku teritoriju, te krenu dalje ka Sarajevu.