Obilježeno 26 godina Četvrte viteške motorizovane brigade

Četvrta viteška brigada slavi 26 godina formiranja. U okviru obilježavanja ove značajne godišnjice  brigade, koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokolović-Koloniju i Butmir, odnosno slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a time i kapiju Sarajeva, ispred Općine Ilidža je otkriveno  spomen-obilježje borcima ove brigade.

“Spomenik je jedinstven za ovo područje i nešto je što treba da bude stalno podsjećanje  na ulogu i ratni put Četvrte viteške motorizovane brigade te ujedno i sjećanje  na sve šehide i poginule borce s područja općine Ilidža. Teritorija koju je ova brigada držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine, i predstavlja nepobitnu historijsku činjenicu u odbrani slobodnih ilidžanskih prostora, tada jedinog spoja glavnog grada sa ostatkom države”, izjavio je Emir Redžović, predsjednik Udruženja Četvrta viteška motorizovana brigada. Prema njegovim riječima kroz brigadu prošlo više od 6.500 boraca, 33 ih je nagrađeno najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 425 ih je dalo živote za odbranu domovine.

Potom je održana svečana sjednica  Općinskog vijeća. Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić osvrnuo se na značaj Četvrte viteške brigade, rekavši da treba stalno svjedočiti istinu o dešavanjima u proteklom ratu, tražiti zločince da odgovaraju,  i stalno se  boriti za državu BiH. “Budimo kao  ljudi koji su ušli i postrojili se u Četvrtu vitešku,  a pri tome znali  da su slabiji ali se nisu nikad predavali”, naglasio je načelnik Memić.

Emir Redžović predsjednik Udruženja Četvrta viteška motorizovana brigada u svom obraćanju zapitao se  danas sa vremenske distance od 23 godine, ko su sad oni?

”Heroji, ratnici, legende? Ako i jesmo to  smo postali silom prilika. Naš cilj je bio  pobijediti u početku superiornijeg i bolje naoružanog neprijatelja. Nismo željeli naša imena  uklesana u kamen, niti pjesme o nama, samo smo željeli stići do konačne pobjede. Dovoljno je samo pogledati oko sebe  i vidjeti  rezultate naše borbe, koliko  god se neprijatelji trudili uvjeriti nas u suprotno“, rekao je  Redžović, te dodao da Brigada ima iza sebe krvavu prošlost punu rana, ali da će nastaviti  njegovati kulturu sjećanja.

”Moramo konstantno imati na umu da zlo ima inteligenciju, naum i nakanu. Zlo nije stihija, upamtite ali neka i zlo upamnti da će pripadnici Četvrte viteške brigade  zajedno sa narodom Ilidže, čvrsto stajati  na bedemu  naših  vjekovnih ognjišta, čuvajući i braneći  ih. Ovaj komad naše države neprijateljska čizma nikada neće osvojiti niti pokoriti,” poručio je Redžović.

Na Ljetnoj pozornici  27. jula u 20 sati održat će se koncert duhovne muzike “Vječnost je njihova.”