Na Trećoj tematskoj sjednici OV Ilidža usvojeni važni zaključci za regulaciju vodotoka na Ilidži

Treća tematska sjednica Općinskog vijeća Ilidža održana je u online formi, a jedina tačka dnevnog reda bila je "Stanje vodotoka na području općine Ilidža".

Nakon velikih poplava koje su u novembru 2021. godine pogodile teritoriju općine Ilidža, rješavanje problema vodotoka i uređenje korita, a pogotovo onih prve kategorije, jedan je od najvažnijih zadataka za Općinu Ilidža u narednom periodu.

Shodno tome Općinsko vijeće Ilidža usvojilo je nekoliko važnih zaključaka koje je potrebno realizirati u budućnosti, a sve kako bi se izbjegle poplave kojih je na području općine Ilidža bilo i ranijih godina.

Zaključci:

1. Općinsko vijeće Ilidža zahtjeva da Agencija za vodno područje rijeke Save obezbjedi neophodna novčana sredstava i hitno pristupi regulaciji vodotoka I kategorije na području općine Ilidža, a to su rijeke Željeznica i Bosna, kao i da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo obezbjedi neophodna novčana sredstva i hitno pristupi regulaciji vodotoka II kategorija na području općine.

2. Općinsko vijeće Ilidža zahtjeva da sva javna i komunalna preduzeća koji posjeduju instalacije (vodovodne, kanalizacione, plinske, elektro i druge instalacije) na području općine Ilidža hitno poduzmu sve neophodne aktivnosti na svojim instalacijama kako bi se nesmetano mogli izvoditi radovi na čišćenju vodotoka mehanizacijom.

3. Općinsko vijeće Ilidža zahtjeva da službe za upravu općine poduzmu sljedeće aktivnosti na rješavanju problematike vodotoka i to:

- izraditi Plan preventivnih mjera na vodotocima na području općine Ilidža za 2022.godinu na osnovu kojeg će se izvršiti čišćenje,uređenje i sanacija vodotoka od nanosa zemlje,pijeska i drugih nečistoća (Služba za razvoj, komunalne poslove i puteve, Služba civilne zaštite i Stručna služba za koordinaciju rada mjesnih zajednica)
- izrada nedostajuće projektno-tehničke dokumentacije za vodotoke (Služba za razvoj,komunalne poslove i puteve)
- ubrzati aktivnosti na izdavanju urbanističkih saglasnosti i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na vodotocima (Služba za prostorno uređenje i Služba za imovinsko-pravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina)
- izrada baze podataka svih mostova na vodotocima općine (Služba za razvoj, komunalne poslove i puteve)
- izvršiti inspekcijski nadzor na svim vodotocimau smislu bespravne gradnje, postojanja divljih deponija, ekspoatacije šljunka, postajanja fekalnih sistema kao i drugih nepravilnosti (Služba za inspekcijski nadzor)
- iznaći mogućnost da na svim vodotocima koji su regulisani izgrade se silazne rampe u vodotoke radi nesmetanog ulaska mehanizacije u cilju poduzimanja preventnih mjera na sprečavanju poplava kao i kod nove regulacije vodotoka obavezno graditi silazne rampe (Služba za razvoj, komunalne poslove i puteve)
- izvršiti postavljanje mjernih stanica na svim većim vodotocima na području općine (Služba civilne zaštite)

4. Općinsko vijeće Ilidža traži da se redovno Vijeću dostavljaju informacije o svim realizovanim aktivnostima i poduzetim mjerama a koje se odnose na obaveze nadležnih organa i općinskih službi a vezano za ove zaključke.