Javni oglas za imenovanje zamjenika općinskog pravobranioca Općine Ilidža

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine („Službene  novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj: 34/03 i 65/13), Općinski načelnik Općine Ilidža, objavljuje

 

JAVNI OGLAS

Za imenovanje zamjenika općinskog pravobranioca  Općine Ilidža

                                                            

 

 

 

  1. Zamjenik općinskog pravobranioca……………………………………….. 1 izvršilac

 

- imenovanje se vrši bez ograničenja trajanja mandata

 

 

Opis poslova zamjenika općinskog pravobranioca:

 

Poslovi i zadaci zamjenika pravobranioca su poslovi i zadaci nosilaca pravobranilačke funkcije:

Preduzima pravne radnje radi pravne zaštite imovine i imovinskih interesa pred sudovima i drugim organima, kao i u drugim slučajevima zaštite imovine i imovinskih interesa Općine kada je za to ovlašten Zakonom  u kojim slučajevima Pravobranilaštvo ima položaj stranke u postupku;  preduzima pravne radnje radi pravne zaštite imovine i imovinskih interesa javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih pravnih lica čiji je osnivač odnosno suosnivač Općina ako je to aktom o osnivanju predviđeno; vrši poslove zastupanja Općine i javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih pravnih lica čiji je osnivač odnosno suosnivač Općina u svim sudskim i upravnim postupcima; daje pravna mišljenja u postupku donošenja općih akata kojima se uređuju imovinsko-pravni odnosi, prava i obaveze prema stvarima i vlasništvu Općine; daje pravno mišljenje prije zaključenja imovinsko-pravnih ugovora;  vrši kontrolu zaključenih ugovora o otkupu stanova; daje mišljenja Općinskom vijeću u postupku dodjele gradskog građevinskog zemljišta; obavlja i druge poslove i zadatke iz nadležnosti Pravobranilaštva utvrđene zakonskim i drugim propisima.

 

Zamjenik pravobranioca vrši poslove iz djelokruga Pravobranilaštva koje mu odredi pravobranilac.

 

Kandidati za imenovanje na poziciju  zamjenika općinskog pravobranioca   pored općih  uslova propisanih članom 7.stav 1. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine, moraju ispunjavati  i posebne uslove propisane Odlukom o pravobranilaštvu općine Ilidža (“Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 18/10 – prečišćeni tekst,  44/17 i 25/19):

 

Opći uslovi:

  • da je državljanin Bosne i Hercegovine,
  • da je stariji od 18 godina,
  • da u posljednje tri godine od dana objavljivanja javnog oglasa nije otpušten iz organa državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini,
  • da nije obuhvaćen odredbom člana IX.I. Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Posebni uslovi:

  • diplomirani pravnik ili bakalaureat/bachelor prava sa ostvarenih 240 studijskih bodova Bolonjskog sistema studiranja ,
  • položen pravosudni ispit,
  • najmanje 3 godine radnog iskustva na imovinsko-pravnim poslovima u pravobranilaštvu, pravosudnim organima i drugim državnim organima, preduzećima i drugim pravnim licima nakon položenog pravosudnog ispita,
  • posjedovanje najviših moralnih osobina za obavljanje poslova  zamjenika općinskog pravobranioca

Kandidati su dužni uz prijavu koja sadrži kraću biografiju, adresu i kontakt telefon, priložiti sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerenu kopiju):

  • diplomu ,
  • uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu,
  • uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci),
  • izvod iz matične knjige rođenih (ne starije od šest mjeseci),
  • uvjerenje o radnom iskustvu,
  • uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od tri mjeseca),
  • uvjerenje da kandidat nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere u periodu od 3 ( tri) godine od dana objavljivanja oglasa ili izjavu da nije radio u državnoj službi,
  • izjavu da kandidat nije obuhvaćen članom IX.I. Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Imenovani kandidat će biti dužan dostaviti ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti prije preuzimanja dužnosti zamjenika općinskog pravobranioca.

Prijave s traženim dokumentima dostavljaju se lično ili poštom preporučeno u zatvorenoj koverti na adresu:

Općina Ilidža, ul. Butmirska cesta br.12, sa  naznakom „Javni oglas za imenovanje zamjenika općinskog pravobranioca  Općine Ilidža“, u roku od 15 dana od dana  objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Javni oglas  će se objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH“, dnevnom listu „Oslobođenje” i na web-stranici Općine Ilidža.

 

Kandidati sa kojima se ne stupi u kontakt u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava neće biti uzeti u razmatranje u daljem procesu imenovanja.

 

Kandidati sa  liste u užem izboru  bit će pozvani na intervju pred Komisijom za izbor zamjenika općinskog pravobranioca.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

                                                                                           

 

 

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

 

Prof.dr. Senaid Memić

Napomena: Javni oglas objavljen u dnevnom listu "Oslobođenje" dana 04.12.2019.godine i Službenim novinama FBiH 93/19 od 12.12.2019. godine.