Bezbjednost putnika na kružnom toku na prvom mjestu

Obzirom na učestala pitanja vijećnika Općinskog vijeća Illidža  koji su iznosili problematiku bezbjednosti pješaka na kružnom toku u  centru Ilidže  u Općini Ilidža 24. oktobra 2018. godine održan je sastanak  koji je inicirala Komisija  za sigurnost Općinskog vijeća.Tačka o kojoj se raspravljalo bila je bezbjednost  putnika  na kružnom toku  usljed zaustavljanja tramvaja.

 

Istina je da su kružni tokovi doprinjeli i boljoj protočnosti prometa  i sigurnosti svih sudionika u prometu, ali zaustavljanje tramvaja u kružnom toku izaziva  ugrožavanje  života putnika.

Na sastanku su doneseni  zaključci u kojima su utvrđene konkretne aktivnosti.  KJKP GRAS d.o.o  bi trebalo  da izvrši unutarnju  preraspodjelu termina polaska tramvaja sa terminala  na kraći vremenski period od dosadašnjeg, kako bi se onemogućilo  zaustavljanje u kružnom toku i otvaranje vrata putnicima  koji prilikom  napuštanja prijevoznog sredstva  krše više zakonskih propisa, a prvenstveno ugrožavaju svoju bezbjednost. Policijska stanica Ilidža će izvršiti analizu i uraditi plan aktivnosti na ovom lokalitetu i bit će podrška KJKP Gras u rješavanju ove problematike. Jedan od zaključaka na sastanku bio je uključivanje  i Direkcije za ceste KS  i poduzimanje  mjera iz njihove  nadležnosti  na kružnom toku.

U narednom periodu provest će se i medijska  edukativna kampanja,  kako bi se uticalo na svijest,   a ujedno i na povećanje bezbjednosti u saobraćaju.

Na sastanku su bili prisutni   predstavnici Komisije za sigurnost OV, načelnik Pete policijske uprave Ilidža, komandir Pete PU, predstavnik Ministarstva saobraćaja KS, direktor GRAS-a i izvršni direktor  za  tramvajski saobraćaj, te  predstavnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.