31. godišnjicu Bitke za Košćan obilježio tradicionalni marš "Stazama rakovičkih boraca"

Manifestacijom "Odbrana Košćana 2024." i održavanjem tradicionalnog marša "Stazama rakovičkih boraca" od Rakovice do Košćana proteklog vikenda obilježena je 31. godišnjica Bitke za Košćan.

Počast šehidima i umrlim borcima odata je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Rakovici, a program obilježavanja ovog važnog datuma za Ilidžu iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu počeo je u 8 sati u haremu džamije u Rakovici.

Obilježavanju godišnjice Bitke za Košćan prisustvovali su članovi Udruženja boraca veterana Rakovice, ASK Aquila, Planinarsko društvo Rakovica 2009, Odred izviđača Rakovica 09, učenici Devete osnovne škole, kao i brojni građani.

Tradicionalni marš "Stazama rakovičkih boraca", u kojem je učestvovao i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Amar Bungur, krenuo je u 9 sati s platoa kamenoloma Baumit, a brojao je oko
200 učesnika.

Kolona se kretala pravcem kamenolom Plješevac - Ravne njive - Oštrik - Košćan, da bi se na lokalitetu Torina spojila s marševskim kolonama koje su stigle iz tri pravca, jedna iz Lepenice i Kiseljaka, a druga iz Tarčina, Pazarića i treća iz Hadžića. Na ovom mjestu je održan i historijski čas, na kojem su se prisutnim obratili bivši borci i učesnici bitaka za odbranu Košćana, nakon čega su marševske kolone zajednički ušle u selo Košćan i uzele učešće na centralnoj manifestaciji "Odbrana Košćana 2024".

Inače, Košćan je bio strateški važan položaj tokom agresije, a to je znao i agresor zbog čega je u tri navrata pokušao zauzeti ovaj prijevoj koji je bio ozbiljna smetnja za napredovanje agresorskih snaga ka Ivan Sedlu.

Kroz kraće obraćanje učesnici košćanskih bitaka iz Rakovice i Lepenice evocirali su uspomene na ovaj težak period i prisutnima su prepričali ratna dešavanja na ovom lokalitetu i njihov značaj za rejon Košćana ali i druge prostore.

Marševske kolone zajedno su ušle u Košćan i učestvovale u defileu jedinica Devete brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovina i MUP-a. Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i uz prigodan kulturno-zabavni program na Košćanu je okončana manifestacija "Odbrana Košćana 2024."

Na kraju je vrijedi spomenuti da se nekoliko stotina građana Ilidže, Hadžića, Kiseljaka i drugih općina okupilo na mjestu koje je simbol herojske borbe i otpora kako bi dostojno obilježili jedan od najvažnijih datuma u odbrani ovih prostora i Bosne i Hercegovine u toku agresije 1992. - 1995.

Dan prije obilježavanja 31. godišnjice Bitke za Košćan u džamiji u Rakovici prije džuma namaza proučen je Jasin šehidima i umrlim borcima Armije RBiH.