Odluka o objavljivanju Javnog oglasa za imenovanje člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža „Ilidža“ društvo sa ograničenom odgovornošću

Na osnovu člana 8.  Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima  Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 12/03, 34/03, 65/13) i člana 3. Odluke o posebnim uslovima za imenovanje predsjednika i dva člana Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 45/19) , Općinsko vijeće Ilidža na 26. redovnoj sjednici održanoj dana 29.02.2024. godine, donijelo je

 

O D L U K U

O OBJAVLJIVANJU JAVNOG OGLASA ZA  IMENOVANJE  ČLANA SKUPŠTINE JAVNOG PREDUZEĆA ZA OBAVLJANJE KOMUNALNIH I DRUGIH DJELATNOSTI OD JAVNOG INTERESA OPĆINE ILIDŽA „ILIDŽA“ DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU

 

I  Predmet javnog oglasa

 

Raspisuje se Javni oglas za  imenovanje jednog člana  Skupštine Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža „ILIDŽA“ društvo sa ograničenom odgovornošću  (u daljem tekstu: Preduzeće).

 

II  Opis pozicije

 

Skupština Preduzeća odlučuje o:

 

  • donošenju Statuta Preduzeća i njegovim izmjenama i dopunama,
  • raspodijeli godišnje dobiti i pokriću gubitaka,
  • povećanju i smanjenju osnovnog kapitala,
  • osnivanje novih Preduzeća,
  • cijeni komunalnih usluga u skladu sa Zakonom,
  • planu poslovanja, investiranju i trajnoj poslovnoj saradnji , odnosno povezivanju sa drugim preduzećima,
  • Etičkom kodeksu i Poslovniku Skupštine,
  • imenovanju i razriješenju Nadzornog odbora i Odbora za reviziju,
  • usvajanju godišnjeg izvještaja Preduzeća koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaj revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju,te o rasporedu dobiti ili načinu pokrića gubitka za tu poslovnu godinu
  • o spajanju sa drugim društvima i pripajanju drugih društava Preduzeću,
  • o prestanku Preduzeća sa provođenjem likvidacije i o odobravanju početnog likvidacionog bilansa i završnog računa po okončanju postupka likvidacije,
  • promjeni oblika i podjeli Preduzeća,
  • usvajanju godišnjeg Programa rada preduzeća
  • donošenju pravilnika i drugih opštih akata Preduzeća
  • naknadama članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju,
  • ostalim pitanjima u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o javnim preduzećima i Statutom Preduzeća.

 

U ime osnivača prava i obaveze vrši Skupština Preduzeća.

Skupština Preduzeća se sastoji od predsjednika i dva člana.

Imenovanje predsjednika  Skupštine Preduzeća vrši Općinsko vijeće na prijedlog Komisije za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova.

Rad Skupštine Preduzeća reguliše se Poslovnikom o radu Skupštine Preduzeća .

Skupština podnosi Općinskom vijeću Ilidža izvještaje o radu i poslovanju Preduzeća najmanje jednom godišnje.

Skupština kod donošenja Statuta Preduzeća i njegovih izmjena i dopuna odluka o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala, odluka o pokriću gubitaka, odluka o   osnivanju novih društava, kao i odluka o promjeni oblika i podjeli Preduzeća i godišnjeg Programa rada preduzeća, obavezna je pribaviti saglasnost Općinskog vijeća.

Na sve materijale Preduzeća koji se upućuju na razmatranje Općinskom vijeću,preduzeće pribavlja mišljenje nadležnih općinskih službi i pravobranilaštva općine u pisanoj formi.

 

III  Mandat i naknada za rad

 

Imenovanje  člana  Skupštine Preduzeća vrši se na period do isteka manda trenutnog saziva Skupštine JP „Ilidža“ d.o.o. (28.01.2026.godine)  sa mogućnošću ponovnog izbora.

Član  Skupštine Preduzeća ima pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad koja se utvrđuje Odlukom Općinskog vijeća o imenovanju  predsjednika i dva člana Skupštine Preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa općine ilidža „Ilidža“ društvo sa ograničenom odgovornošću

 

 

IV  Uslovi za imenovanje

 

Kandidat za poziciju člana Skupštine Preduzeća mora ispunjavati slijedeće opće i posebne uslove.

 

Opći uslovi:

 

  1. da je državljanin Bosne i Hercegovine (dokaz: uvjerenje o državljanstvu)
  2. da je stariji od 18 godina
  3. da nije osuđivan za krivično djelo i za privredni prijestup nespojiv sa dužnošću u Skupštini, 5 godina od dana pravosnažnosti presude, isključujući vrijeme zatvorske kazne i da se protiv njega ne vodi krivični postupak (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane nadležnog općinskog organa),
  4. da nije otpušteni iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini (bilo na nivou države ili entiteta) u periodu od 3 godine prije dana objavljivanja ovih upražnjenih pozicija (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane nadležnog općinskog organa),
  5. da se na kandidata ne odnosi član IX tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane nadležnog općinskog organa),
  6. da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik ili u smislu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercergovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 70/08) (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane nadležnog općinskog organa).

 

Posebni uslovi:

 

  1. da ima visoku stručnu spremu VII stepena, odnosno visoko obrazovanje prvog ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja (dokaz: univerzitetska diploma ili uvjerenje o diplomiranju)
  2. da ima najmanje tri godine staža u struci (dokaz: potvrda ili uvjerenje)
  3. da posjeduje znanja i sposobnosti razumjevanja poslovnih izvještaja i poznavanja propisa iz oblasti poslovanja privrednih društava (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane općinskog organa)
  4. da nema privatni finansijski interes u preduzeću (dokaz: izjava potpisana i ovjerena od strane nadležnog općinskog organa)

 

V  Obrazac prijave

 

Kandidati su dužni na propisanom obrascu prijave, koji je sastavni dio ove odluke, priložiti orginal dokumente ili ovjerene kopije dokumenata, koji su dokaz o ispunjavanju općih i posebnih uslova traženih ovim oglasom.

Obrazac prijave kandidati mogu podići u zgradi Općine Ilidža, Protokol Općine Ilidža, ulica Butmirska cesta broj 12, kao i na WEB stranici Općine www.opcinailidza.ba.

 

VI  Objavljivanje i rok za podnošenje prijava

 

Ovaj javni oglas objavit će se u „Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine“,  Dnevnom listu „Dnevni avaz“ u formi obavještenja i na WEB stranici Općine Ilidža.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja .

 

VII  Dostava prijava

Prijave sa potrebnom dokumentacijom mogu se dostaviti u zatvorenoj koverti neposredno putem Protokola Općine Ilidža ili preporučeno poštom na adresu:

 

„OPĆINA ILIDŽA – OPĆINSKO VIJEĆE ILIDŽA – KOMISIJA ZA IZBOR, IMENOVANJA I PITANJA RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA, ulica Butmirska cesta broj 12, Ilidža uz naznaku:

„Prijava na javni oglas za imenovanje člana Skupštine JP „ILIDŽA“ d.o.o – NE OTVARATI“.

 

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.

 

VIII Nadležnost Komisije za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova

 

Zadužuje se Komisija za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova da u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine provede navedenim Zakonom propisanu proceduru po ovom javnom oglasu i dostavi Općinskom vijeću prijedlog za imenovanje  člana Skupštine Javnog preduzeća „ILIDŽA“ d.o.o.

 

IX  Ostale napomene

 

Sa kandidatima koji ispunjavaju uslove ovog javnog oglasa Komisija za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova će obaviti intervju  i na intervju  kandidati su dužni donijeti na uvid ličnu kartu.

Prije intervjua kandidati su dužni dati podatke o ranijim neposrednim rukovodiocima od kojih se mogu dobiti preporuke i informacije o kandidatima i popuniti obrazac u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa u slučaju da dođe do njegovog imenovanja. Obrasci se popunjavaju neposredno prije intervjua.

Kandidat koji bude  imenovan za člana Skupštine JP „Ilidža“ d.o.o., dužan je  pribaviti uvjerenje nadležnog suda  da nije osuđivan za krivično djelo  i za privredni prestup 5 godina od dana  pravosnažnosti presude, isključujući vrijeme zatvorske kazne kao i uvjerenje nadležnog MUP-a o nekažnjavanju i isto  dostaviti Upravi Javnog preduzeća „ILIDŽA“ d.o.o.

Lični podaci o učesnicima ovog javnog oglasa su tajni i mogu se prikupljati i obrađivati samo u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka („Službeni glasnik BiH“, broj 49/06, 76/11, 89/11).

 

 

 

 

       PREDSJEDAVAJUĆI 

                                                                                 Tarik Stambolić,magistar poslovnog prava

 

 

Kompletan tekst Odluke sa obrascem za prijavu