Općina Ilidža osigurala besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda

Potpisom ugovora s jedanaest osnovih škola s područja općine Ilidža, načelnik Nermin Muzur i Općina Ilidža realizovali su inicijativu s 15. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilidža o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Inicijativa o izdvajanju sredstava za besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koju je podnio vijećnik Tarik Ćenanović, obuhvata isključivo javne ustanove, a nametnula se kao posve logična nakon nedavne odluke Vlade Kantona Sarajevo o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

- Na ovaj način željeli smo još jednom pokazati da nam je stalo do najmlađih stanovnika naše lokalne zajednice, njihovog školovanja i obrazovanja. Nakon odluke Vlade KS, koju apsolutno pozdravljam i podržavam, htjeli smo svim učenicima na području općine Ilidža dati identičnu polaznu osnovu za narednu školsku godinu - kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Kroz realizaciju ove važne inicijative Općina Ilidža je pokazala senzibilitet prema učenicima koji nisu bili obuhvaćeni odlukom Vlade KS o besplatnim udžbenicima.

- Zaista sam ponosan na činjenicu da smo kroz određene raspodjele u Budžetu Općine za 2022. godinu uspjeli osigurati sredstva za realizaciju ove sjajne inicijative. Posebno sam sretan što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja se odlučila na ovako odlučan potez, a iskreno se nadam da će i ostale općine u skorije vrijeme učiniti istu stvar - dodao je načelnik Muzur, naglasivši kako se nada da će ova odluka koliko-toliko ublažiti roditeljske brige kada je riječ o obrazovanju djece.

Direktori osnovnih škola s područja općine Ilidža, s kojima Općina ima odličnu saradnju, zahvalili su se načelniku Muzuru, Općini Ilidža i Općinskom vijeću na odluci o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda, koju su ocijenili kao izuzetno pozitivnu u obrazovnom procesu.