Javni poziv za sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima iz Budžeta Općine Ilidža, namijenjenih razvoju poduzetničke inicijative i zapošljavanju mladih i žena sa područja općine Ilidža

Na osnovu čl. 90. Statuta Općine Ilidža – prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 33/10, 18/16) i člana  7. Pravilnika o kriterijima, načinu i postupku dodjele budžetskih sredstava za poticaj razvoju poduzetničke inicijative i zapošljavanju na području općine Ilidža broj: 02 -02-1564/19 od  08.04.2019. godine, Općinski načelnik objavljuje:

JAVNI POZIV

za  sufinansiranje najboljih poslovnih  planova sredstvima iz Budžeta Općine Ilidža, namijenjenih razvoju poduzetničke inicijative i zapošljavanju  mladih  i žena sa područja općine Ilidža

 

Općina Ilidža poziva:

  • Nezaposlene mlade osobe do 35 godina starosti, bez obzira na spol i  žene, bez obzira na dob,  da se, ukoliko imaju poslovnu ideju, prijave na konkurs  za  sufinansiranje najboljih poslovnih planova iz Budžeta Općine Ilidža.
  • Poticanjem vaše poslovne ideje pružamo vam priliku za samozapošljavanje i da doprinesete razvoju svoje lokalne zajednice.

 

U strategiji razvoja Općine Ilidža 2014-2020  prepoznat je kao strateški cilj razvoj poticajnog i povoljnog poslovnog okruženja  za samozapošljavanje kao i podrška razvoju privrede u Općini Ilidža.

Planirana Budžetska sredstva u 2020. godinu u iznosu od  70.000,00 KM  – Grant za poticaj privatnim preduzećima i poduzetnicima će se koristiti za poticanje poduzetničke  inicijative kroz takmičenje poslovnih  ideja i održivih poslovnih planova.

Na osnovu javnog poziva odabraće se najbolji poslovni  planovi mladih i žena  i novčano nagraditi. Novčana nagrada namijenjena je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, i ostalih troškova. Visina nepovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi maksimalno do 5.000,00 KM

 

 

SVRHA JAVNOG POZIVA

 

Svrha javnog poziva je razvoj poduzetničke inicijative koja će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta kroz zapošljavanje mladih   i žena sa evidencije nezaposlenih, povećanje broja samostalnih djelatnosti i privrednih društava na području općine Ilidža kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja  vlastitog biznisa.

PRAVO SUDJELOVANJA

Korisnici sredstava mogu biti  mladi  koji nisu stariji  od  35 godina, bez obzira na spol i žene bez obzira na dob,  ako ispunjavaju  sljedeće uslove:

a) Imaju prebivalište na području općine Ilidža;

b) Nalaze se na evidenciji nezaposlenih JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo - Biro Ilidža;

c) Poslovnu ideju će registrovati i razvijati vlastiti biznis na području općine Ilidža.

d) Nisu imali registrovanu djelatnost niti privredno društvo u zadnje tri godine.

 

KOMISIJA

Postupak dodjele nepovratnih sredstava Općine Ilidža namijenjenih poticaju zapošljavanja mladih i žena kroz osnivanje biznisa provodi Komisija koju imenuje Općinski načelnik.

KRITERIJI I MJERILA

 Kriteriji za izbor poslovnih planova su:

Vrsta  djelatnosti

Bodovi

Proizvodnja

40

Intelektualne usluge

30

Usluge

20

Ostalo

10

 

Broj zaposlenih

Bodovi

Više od 10

40

7-9

30

4-6

20

1-3

10

 

Ocjena poslovne ideje

Bodovi

Odlična

30

Dobra

20

Uvjetno dobra

10

 

 

Ocjena poslovnog plana

Bodovi

Odličan

30

Dobar

20

Uvjetno dobar

10

 

 

Vrsta investicije

Bodovi

Vlastita

15

Kredit

10

 

 

Vrijednost investicije

Bodovi

>15.000

15

10.000 -15.000

10

<10.000

5

 

 

Inovativnost

Bodovi

Djelatnost ne postoji

30

Djelatnost slabo zastupljena

20

Djelatnost postoji

10

 

 Predmet poslovnog plana ne može biti djelatnost kockanja i klađenja.

VREDNOVANJE  POSLOVNIH PLANOVA

Komisija  razmatra pristigle prijave te sačinjava listu  najboljih poslovnih planova, shodno kriterijima iz člana 6. Pravilnika o  kriterijima, načinu i postupku dodjele budžetskih sredstava za poticaj razvoju poduzetničke inicijative  i zapošljavanju  na području općine Ilidža.

Komisija utvrđuje prijedlog Odluke o dodjeli budžetskih sredstava sa iznosom novčane podrške i  istu  dostavlja Općinskom načelniku na odobravanje.

SADRŽAJ PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE U JAVNOM POZIVU

Prijava mora biti potpuna i uz nju mora biti dostavljena sva dokumentacija tražena Javnim pozivom

Prijava za najbolji poslovni plan  sadrži:

a) Pravilno popunjen obrazac Poslovnog plana;

b) Ovjerena fotokopija lične karte;

c) Original ili ovjerena fotokopija CIPS-ove prijave prebivališta ne starije od 30 dana;

d) Potvrdu JU Služba  za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Biro Ilidža  da se nalazi na evidenciji nezaposlenih ne starije od 30 dana;

e) Ovjerenu izjavu da u prtehodne tri godine nisu imali registovanu djelatnost ili privredno društvo  na području općine Ilidža, da će dodijeljena sredstva iskoristiti za nabavku potrebnih sredstava za rad navedenih u poslovnom planu, registrovati i održavati vlastiti biznis; da će se nakon registrovanja vlastitog biznisa odjaviti sa evidencije nezaposlenih, da se u periodu od najmanje 12 mjeseci neće prijaviti na evidenciju nezaposlenih i da ranije nije koristio nepovratna sredstva Budžeta Općine Ilidža namijenjena poticaju privredi i zapošljavanju.

 

NAČIN PREUZIMANJA POTREBNE DOKUMENTACIJE

Obrazce Poslovnog plana, Izjave i  Prijave  na Javni poziv mogu  se preuzeti na web stranici Općine Ilidža www.opcinailidza.ba. Službi za privredu i turizam, soba  broj 323

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE

Pismene prijave se podnose Komisiji za odabir poslovnih planova  Općine Ilidža putem Službe za  privredu i turizam, neposredno na protokol Općine Ilidža ili poštom  u zapečaćenim kovertama na adresu:

 

Općina Ilidža, Butmirska cesta br.12

 

Sa naznakom:

Ne otvarati – po Javnom pozivu za  sufinansiranje najboljih poslovnih planova.

 

Javni poziv će biti objavljen na  Web stranici Općine Ilidža i  oglasnoj tabli Općine Ilidža, Mjesnih zajednica  Općine Ilidža  i  Službe za zapošljavnje Kantona Sarajevo – Biro Ilidža. U jednim dnevnim novinam će biti objavljeno  obaviještenje  o raspisivanju   javnog  poziva.

Prijave se mogu dostavljati  45 dana od dana objavljivanja na Web  stranici Općine Ilidža.

Dodatne informacije možete dobiti u Službi za privredu i turizam na broj:  033/ 621-431 kontakt osoba  Vedada Čaušević i   033 775 750 kontakt osoba  Aida Godinjak.

Neblagovremene i nepotpune prijave, Komisija neće uzeti u razmatranje.

Rezultati konkursa  biće objavljeni na Web stranici Općine Ilidža.

U postupku ovog javnog poziva Općina Ilidža ne snosi nikakve troškove sudionicima. Prispjela dokumentacija se neće vraćati.

VIII OSTALE ODREDBE

Sa podnosiocima najbolje ocijenjenih poslovnih planova Općina Ilidža, koju zastupa Općinski načelnik, zaključuje ugovore u kojima će se definisati međusobna prava, obaveze i odgovornosti, način praćenja realizacije odobrenog poslovnog plana,  te obavezu finansijskog izvještavanja o utrošku sredstava kao i odredbe o uslovima i načinu raskida ugovora.

 

 

 

                                                                             OPĆINSKI NAČELNIK

 

                                                                             Prof dr. Senaid Memić

 

PRAVILNIK O KRITERIJIMA, NAČINU I POSTUPKU DODJELE BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA POTICAJ RAZVOJU PODUZETNIČKE INICIJATIVE I ZAPOŠLJAVANJU NA PODRUČJU OPĆINE ILIDŽA

POSLOVNI PLAN

IZJAVA

PRIJAVA ZA SUFINANSIRANJE NAJBOLJIH POSLOVNIH   PLANOVA  SREDSTVIMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIDŽA NAMIJENJENIH POTICAJU PODUZETNČKE INICIJATIVE MLADIH I ŽENA SA PODRUČJA OPĆINE ILIDŽA