Općina Ilidža pomaže đacima, školama i ljubiteljima knjige

U proteklom periodu Općina Ilidža realizirala je nekoliko aktivnosti kako bi pomogla đacima, školama, javnim ustanovama i ljubiteljima knjige.

Općina Ilidža finansirat će sanaciju prostora produženog boravka u Prvoj osnovnoj školi Ilidža za šta su izdvojena određena sredstva, a sve kako bi se unaprijedili uslovi u kojem boravi najmlađa populacija.

- Prva osnovna škola će dobiti adaptiran prostor koji će imati bolje uslove za boravak najmlađi učenika u vrijeme kada je roditeljima najpotrebnije da djeca budu zbrinuta i u sigurnom okruženju - kazao je načelnik Muzur.

Takođe, izdvojena su i sredstva za finansiranje užina za učenike u stanju socijalne potrebe, a besplatne đačke užine u prvom polugodištu u ovoj školskoj godini dobit će 222 učenika iz 11 osnovnih škola uključujući i područno odjeljenje Stup - Katolički školski centar "Sveti Josip". Definirano je to u ugovorima koje su potpisali direktori osnovnih škola i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Pored užina osigurana su i sredstva za obavezne školske lektire za učenike javnih i privatnih osnovnih škola sa područja općine Ilidža s ciljem obogaćivanja bibliotečkog fonda obaveznom školskom lektirom. Prilikom potpisivanja ugovora direktori škola zahvalili su se Općini Ilidža i načelniku Muzuru na izdvojenim sredstvima koja će biti ode velike koristi za učenike i škole.

Takođe, s ciljem razvijanja navike čitanja i povećanja novih mladih članova u bibliotekama, a u skladu sa Strategijom prema mladima Općine Ilidža osigurana su finansijska sredstva za unapređenje knjižnog fonda i nabavku nove literature, uz omogućenu besplatnu članarinu za određeni broj članova.

Sredstva su dodijeljena JU Četvrta gimnazija Ilidža, JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, JU Biblioteka Sarajeva - pozajmno odjeljenje Ilidža, te Javnoj ustanovi za kulturu, sport i rekreaciju Hrasnica - Ilidža.

Važno je naglasiti da će JU Biblioteka Sarajeva omogućiti 84 besplatne članarine za osobe od 15 do 30 godina, a koje žive na području općine Ilidža.

Pozajmno odjeljenje Ilidža Biblioteke Sarajevo nalazi se u Multimedijalnom centar Ilidža (Hrasnička cesta 8), a prilikom učlanjenja obavezno je predočiti ličnu kartu ili CIPS prijavu ako je riječ o mlađim osobama.