Načelnik Muzur predstavio kapitalne projekte: 2022. godina historijska za općinu Ilidža

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur predstavio je danas kapitalne projekte, tačnije viziju Ilidže za period od 2022. do 2024. godine.

Iako je fokus bio na planovima za naredni period, Muzur se dotakao i projekata koji su realizirani u godini na izmaku.

Načelnik Muzur kazao je kako je Budžet za 2021. godinu bio socijalno-razvojnog karaktera, te da je sa današnjim datumom njegova realizacija veća od 60%.

Načelnik Općine Ilidža istakao je kako će Budžet za 2022. godinu, koji je usvojen jednoglasno, biti razvojni, ali i da je zadržao sve bitne stavke iz prethodnog. Ono što je karakteristično jeste da više od 50% budžetskih sredstava planiranih za 2022. godinu otpada na kapitalne projekte.

- Vjerujem da će 2022. godina biti historijska godina za općinu Ilidža. Priče koje su drugi pričali decenijama mi ćemo početi sprovoditi u djelo, a jedna od tih priča svakako je tramvajska pruga za Hrasnicu, baš kao i osnovna škola na Stupu - rekao je načelnik Općine Ilidža, te dodao:

- Mislim da s pravom mogu reći da će to biti vjerovatno najmodernija škola u Kantonu Sarajevo, na čijem projektu je radio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Škola koja će biti uređena i opremljena na najmoderniji način imat će i dvoranu, koja će u danima vikenda moći funkcionisati odvojeno od škole, sa kapacitetom od nekih 200 do 300 sjedećih mjesta.

S početkom građevinske sezone na Ilidži bi trebala krenuti realizacija nekoliko važnih projekata. Među njima je svakako i potpuna rekonstrukcija dvorane u Hrasnici.

- Dotrajalu dvoranu u Hrasnici zamijenit će novo, moderno, sportsko zdanje. Dvorana će imati kapacitet 1.000 sjedećih mjesta, a u njoj će se moći igrati međunarodne odbojkaške utakmice, ali i košarkaški i rukometni mečevi domaćih prvenstava - naglasio je Muzur.

I sadašnji stadion u Hrasnici će biti obuhvaćen s dva projekta, dok je jedan od njih već uspješno realizovan.

- Postavili smo jedan od najmodernijih terena s umjetnom travom u Bosni i Hercegovini. Uz to planirana je izgradnja reflektora na glavnom terenu stadiona u Hrasnici, ali i rekonstrukcija postojećih sadržaja, kao i tribine - kazao je načelnik Općine Ilidža.

Kao općina s velikim turističkim potencijalnom, u Općini Ilidža u narednom period žele poboljšati ponudu za sve turiste i posjetioce.

- Projekti na koje sam posebno ponosan svakako su projekti uz rijeku Željeznicu, gdje je planirano uređenje izvora termalne vode. Po realizaciji tog projekta trebali bi dobiti četiri bazena, koji bi izgledali kao vanjski jacuzzi. Na desnoj obali Željeznice planiran je i jedan sportsko-rekreativni centar za djecu, mlade ali i odrasle. On bi trebao imati tri igrališta za djecu, terene za odbojku na pijesku, košarku i mali fudbal, kao i teretanu na otvorenom - rekao je Muzur, te apostrofirao i to da su nedavne poplave bile pokazatelj da budući objekti neće biti ugroženi ni u vrijeme poplava i povišenog vodostaja rijeke Željeznice.

Uređenje Velikog parka, prema nacrtima iz vremena Austro-Ugarske, ovom parku, koji se nalazi na površini od 47.000 metara kvadratnih, trebalo bi vratiti nekadašnji sjaj te ga, prema riječima načelnika Muzura, učiniti najljepšim parkom u Kantonu Sarajevo, a možda i u državi.

U godini na izmaku na Ilidži je po prvi put postavljena ledena ploha za klizanje, što bi u budućnosti, tokom zimskog perioda, trebao biti redovan sadržaj u ovom ilidžanskom parku.

 

Centralni dio Ilidže bi u narednom period trebao dobiti jedan od najljepših i najvećih trgova u Kantonu Sarajevo, a nosit će ime legendarnog košarkaškog stručnjaka Sabita Hadžića.

- Mi smo već pokrenuli određene radnje, uklonili smo neke objekte, a naša je zamisao da svi objekti koji se nalaze u ovoj zoni u budućnosti imaju identičan izgled fasade - objasnio je Muzur, ali i naglasio kako se važnost ovog projekta ogleda i u uređenju površina između dvije škole u samom centru Ilidže.

Bitan projekt za Ilidžu svakako će biti i izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica M17 - Lužansko polje - IV Viteška brigada, kao i uključne trake na zapadni prilaz gradu u naselju Osjek, što su projekti koji bi sigurno smanjili saobraćajnu gužvu u centru Ilidže.

Ratni put preko Igmana, prema riječima načelnika Muzura, ima veliki značaj, kako historijski, tako i patriotski.

- Dobro je poznato svima kakvu je ulogu taj put imao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i kolika je bio važan za Sarajevo. Plan je da se u narednoj fazi asfaltira nešto blizu četiri kilometra tog puta, od sadašnjeg Rezervoara do izlaska na "osmice", a u budućnosti da se spoji na put koji vodi dalje ka Bjelašnici - rekao je načelnik Općine Ilidža.

U narednoj godini će, kako kaže Muzur, početi i važni radovi u rekonstrukciji ulice koja spaja Veliku aleju i Stojčevac, ali i ulica na samom Stojčevcu.

Kao projekat od posebnog značaja za stanovnike Ilidže, načelnik Nermin Muzur, izdvojio je početak obnove premjera, koji je već počeo aviosnimanjem katastarske općine Vlakovo.

- Prije nekoliko dana izvršena su prva aviosnimanja na području Vlakova. U narednom periodu prikupit će se informacije od građana, kao i određena dokumentacija, kako bi se u budućnosti stvorile pretpostavke i za kvalitetno prostorno planiranje - kazao je Muzur, te se zahvalio svima s kojima je Općina Ilidža kroz projekte sarađivala u 2021. godini, uz nadu da će ta saradnja u 2022. biti još bolja.

Prema svemu rečenom jasno je da bi naredna godina, kako je rekao načelnik Muzur, za Ilidžu po svemu trebala biti historijska.