Ilidža konačno slobodna od mina

Završetkom posljednjeg projekta oslobađanja minski sumnjivog područja na lokalitetu Vela u općini Ilidža, ova općina konačno je slobodna od mina. U proces deminiranja bili su uključeni brojni međunarodni donatori, ali i sama općina koja je izdvajala sredstva iz vlastitog budžeta, uvidjevši ključni značaj deminiranja za sigurnost stanovništva, razvoj turizma i privrede općenito. Ilidža je nakon rata imala 17,5 miliona kvadratnih metara minski sumnjive površine, a danas je slobodna od mina.U općini Ilidža 22. novembra 2018. godine održana je svečana ceremonija na kojoj je je načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić proglasio Ilidžu očišćenu od mina.

“Cilj naše lokalne zajednice bio je  da našu  općinu potpuno očistimo  od mina. Tim smo uradili ogroman posao i sam projekat je mnogo značajan,  jer smo mi pozitivan primjer   u BiH na koji sam ponosan. Broj pronađenih mina  u minskim poljima   iznosio je 2.380 komada.Pronađeno je NUS-a 2.023 iz minskih polja, a prikupljeno je po prijavi  građana 2.915 komada. Iz Budžeta Općine Ilidža izdvojeno je za ove namjene 2.500.000 KM. Dragi moji građani želim da vam kažem da je Ilidža konačno očišćena od mina” izjavio je načelnik Općine  Ilidža prof.dr. Senaid Memić.

Direktor  ITF-a Tomaž Lovrenčić  zahvalio se  općinskoj   administraciji na angažmanu  ističući da je Ilidža  prva općina u BiH koja očišćena od mina. Mirsad Mirojević, žrtva mina  u svom obraćanju zamolio je donatore da ne zaborave stradale od mina i da nastave pomagati im  i dalje.Skupu su prisustvovali brojni  ambasadori i međunarodni donatori koji su pomogli da Ilidža  bude očišćena od mina. Radove deminiranja na posljednja tri projekta u ovoj općini, površine šest miliona kvadratnih metara, realizovalo je Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini – MDDC. Načelnik Memić je ovom prilikom  uručio  zahvalnice donatorima na nesebičnoj podršci procesa deminiranja u općini Ildža.