Zajedno do trajnog rješenja problema pasa lutalica

 

Općinu Ilidža posjetili su 21. maja 2017. godine ministri u Vladi Kantona Sarajevo, Senad Hasanspahić,ministar komunalne  privrede i infrastrure i Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Izgradnja Centra za udomljavanje pasa   bila je glavna tema razgovora sa njihovim domaćinom, načelnikom Općine, prof.dr. Senaidom Memićem.

Prema riječima ministrice Dautbegović engleski investitori  u saradnji sa Fondacijom Dog Trust  ozbiljno su zainteresirani  za izgradnju Centra za udomljavanje pasa. Ulaganja bi bila veća od 80 miliona maraka i tu bi se stvorila mogućnost za nova radna mjesta.Centar bi trebao  biti prijatno mjesto  za posjete kao i prilika za volontiranje  mladih, te rehabilitaciju   ranjivih grupa (ratni veterani s PTSP-om, ovisnici, djeca sa posebnim potrebama i drugi).

 Načelnik Općine Ilidža prof. dr.Senaid Memić zainterisan je za sistemsko i trajno rješavanje problema pasa lutalica, kao i za pronalaženje adekvatne parcele za te namjere.

 

Razgovarano je i o rješavanju problema  u zgradama  socijanog stanovanja  u Otesu  i izmjeni  RP  Vlakovo i mogućnostima proširenja područje za groblje.