Veče duhovne muzike

U  Multimedijalnom centru 18. marta 2018. godine  održan je Koncert duhovne muzike.

Ilidžanska publika je uživala u najljepšim ilahijama i kasidama, crkvenim pjesmama, sevdalinkama, te aranžmanima prilagođenim zvuku ovog vremena, u izvođenju bosanskohercegovačkog  ansambla "Sultan Mehmet Fatih, ", Zboga Fra Nenad Dujić”  i KUD Proleter.To je bila  jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini, jer zvuci  duhovne muzike doprinose uspostavljanju toplijih međuljudskih odnosa, stvaranju atmosfere povjerenja i zajedništva. 

U aprilu se navršava 14 godina postojanja Ansambla Sultan Mehmed Fatih , a  za to vrijeme su prošli oko million kilometara, došli na četiri kontinenta, u 14 godina njihove redove je popunjavalo više od  600 mladih ljudi Ilidže i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, a u izvedbama je uživalo nekoliko stotina hiljada posjetilaca. Islamska duhovna muzika koju izvode na bosanskom, turskom, staroturskom, arapskom, engleskom, urdu jeziku, je u svojim aranžmanima prilagođena slušaocima današnjeg vremena i uvijek pružala nezaboravan doživljaj., a za to su se pobrinuli dirigenti Mehmed Bajraktarević i Munir Mešanović.

Zajednički projekti sa horovima iz Sarajeva, Zagreba, Novog Pazara, Orašja, Ilijaša, Konjica, Mostara, Tuzle, i odakle sve ne, nije nepoznanica ovim ilidžanskim ambasadorima kulture.Tako i ovaj zajednički koncert sa prijateljima iz Franjevačke teologije mnogo govori o njihovoj otvorenosti i privrženosti u promovisanju kulturnih različitosti naroda Bosne i Hercegovine.

Zbor Fra Nenad Dujić već dugi niz godina djeluje na teološkom učilištu, Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, i to  od 1909. godine. Okuplja studente bogoslove franjevce koji se spremaju postati svećenici-fratri. Repertoar zbora fra Nenad Dujić većinom je sakralnog karaktera jer je on namijenjen primarno da animira liturgijsko-crkvene obrede i službe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Posebnost ovog Zbora jest da, kao jedan od rijetkih u BiH njeguje staro crkveno pjevanje koje se naziva gregorijanski koral, a iz kojeg je izrasla europska glazbena kultura. Zbor pjeva i tradicionalne bosanske narodne i starogradske pjesme,  te klapsku glazbu. Zbor nastupa širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Prije svega nastupa na liturgijsko-crkvenim obredima, ali i na brojnim svečanostima, akademijama, promocijama, smotrama, interreligijskim susretima, te humanitarnim koncertima. Voditelji Zbora Fra Nenad Dujić kroz dugi niz godina su fratri Franjevačke Provincije Bosne Srebrene: Fra Vjeko Šunjić, fra Nenad Dujić (po kome je kasnije i nazvan ovaj Zbor), fra Slavko Topić, fra Anto Kovačić. Svi subili, dakle, franjevci svećenici ali su uz to i vrsni glazbenici, dirigenti i skladatelji, koji su završili visoke glazbene škole i akademije u Sarajevu, u Rimu, u Zagrebu, te u Njemačkoj i Austriji.Aktualni voditelj Zbora je fra Emanuel Josić, svećenik, franjevac i glazbenik. Već punih 113 godina KUD Proleter njeguje tradiciju, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da dva puta žive i već generacijama, ponosno i časno, prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje.