Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža obilježen Dan državnosti BiH

U povodu 25. novembra Dana državnosti BiH, Općinsko vijeće Ilidža 24. novembra je održalo svečanu sjednicu. Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća ispred centralnog spomen obilježja kod  zgrade Općine Ilidža, te ispred Spomenika borcima NOR-a (spomen-kosturnica) u Velikom parku na Ilidži.

Sjednica je  započela  intoniranjem državne himne u izvođenju  orkestra učenika Osnovne muzičke škole Ilidža, a prigodan govor održao je predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Omerović.

“Državnost BiH je najprije  osporavana  od njenih susjeda,  a danas to dolazi  uglavnom iz manjeg bh. entiteta i snaga koje su u periodu  1992-1995. vršile agresiju   i genocide na području BiH, što potvrđuju presude suda u Hagu  komandantu  Vojske RS,  Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću , Slobodanu Miloševiću  i svim zvaničnicima i vlastima u Srbiji i manjem bh. entitetu.BiH je na čist i častan način  branila i odbranila svoju državnu političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost  i suverenost  u višestrukoj agresiji  i genocide    nad njenim građanima od 1992. do 1995. godine” rekao je,  između ostalog,  Omerović te prisutne podsjetio na citat  iz govora prvog predsjednika Alije Izetbegovića , prilikom dodjele  nagrade  Američkog centra  za demokratiju.

“A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče  na Balkanu za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi  različitih religija , nacija i kultura mogu živjeti zajedno” što je bila i poruka na sjednici Općinskog vijeća Ilidža.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić čestitajući  Dan državnosti svim građanima Ilidže, Sarajeva, BiH i dijaspore  podsjetio je na važnost  žrtava i preživjelih pripadnika boračke populacije bez čijeg zalaganja ne bi bilo ni samih prisutnih.Načelnik Memić je istakao  da se državnost BiH mora nastaviti  samo putem jedinstva  i razvoja.

Prigodan program izveli su učenici Katoličkog školskog centra –Stup, Sedme osnovne i Osnovne muzičke škole Ilidža.