“Skype in the Classroom” u Prvoj osnovnoj školi

Učenici „Prve osnovne škole“ na časovima engleskog jezika, kao i na časovima sekcije „Skype Club“ imaju mogućnost vježbati komunikaciju na engleskom jeziku sa učenicima iz drugih škola širom svijeta. Žana Žerajić, nastavnica engleskog jezika, kao član Microsoft zajednice za obrazovanje (Microsoft Educator Community) u mogućnosti je povezati se sa edukatorima širom svijeta. Jedan od načina saradnje je Mystery Skype, igra pogađanja lokacija sudionika Skype-a. Učenici trebaju pogoditi lokaciju druge škole koristeći DA/NE pitanja, atlase, mape i sl. Na ovaj način učenici imaju priliku razvijati komunikacijske sposobnosti na engleskom jeziku, učiti o drugim narodima i kulturama, proširiti znanja iz geografije i historije, naučiti predstavljati svoju državu.

“Svi učenici su bili vrlo aktivni i zainteresovani te nisu krili oduševljenje novim iskustvom. Skype in the Classrom omogućava učenicima komunikaciju sa vršnjacima iz cijelog svijeta, omogućava im da posjete mjesta o kojima su mogli samo čitati u knjigama i nauče kako da budu globalni građani i da razumiju širu sliku o sebi u svijetu. Kao jedan od načina upotrebe Skype-a u nastavi je i virtualni izlet” rekla nam je Žana Žerajić.

Kao član portala edukatora Microsoft in Education, nastavnica Žana Žerajić omogućila je učenicima da se povežu sa čuvarom nacionalnog parka u Americi, Mount Rainier National Park i Yellowsone National Park. Učenici su imali kratko predavanje o nacionalnim parkovima putem Skype-a, a potom je slijedilo postavljanje pitanja od strane učenika.U avgustu 2017.godine postala je MIE expert (Microsoft Innovative Educator Expert) i trenutno je jedina nastavnica u BiH koja je i Microsoft Skype Master Teacher.