Ravnopravnost spolova nije isključivo pitanje socijalne pravde, već ključna komponenta za društveni i ekonomski razvoj

Implementacija Gender akcionog plana Općine Ilidža za period 2017-2020. godine, bila je tema sastanka 20. marta 2018. godine u ovoj općini Provođenje strateško-planskog dokumenta Općine koji direktno podržava primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova BiH na lokalnom nivou i definira ciljeve i mjere za unapređenje ravnopravnosti spolova u lokalnoj zajednici, potiče budući rast i razvoj općine.

Za implementaciju ovog dokumenta zadužene su Komisija za izbor, imenovanje i pitanja ravnopravnosti spolova i Komisija za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge Općinskog vijeća u saradnji sa javnim institucijama, nevladinim organizacijama, lokalnim partnerima, savjetima mjesnih zajednica, političkim partijama i ostalim subjektima i pojedincima koji svojim zakonskim i drugim ovlaštenjima mogu doprinijeti implementaciji planiranih aktivnosti.

Nedovoljna educiranost i informiranost žena o mogućnostima samozapošljavanja i zapošljavanja koja ima za posljedicu nisku stopu ekonomske aktivnosti žena na tržištu rada, jedan je od motiva koji je bio vodilja za implementaciju Gender akcionog plana Oćine Ilidža za period 2017-2020. godine. Na sastanku su prezentirani planovi radnih grupa za realizaciju ciljeva Gender akcionog plana Općine Ilidža za 2018. godinu.

Prilikom provođenja Gender akcionog plana Općine Ilidža posebno se treba voditi računa o sferama ekonomije, zapošljavanja kao i edukaciju i informiranosti žena na lokalnom nivou, kao i podsticanje rodno odgovornog poduzetništva.

Kao neke od mjera, navedeno je jačanje menadžerskih i ličnih sposobnosti za ulazak u svijet poduzetništva i turizma. Planirano je i održavanje okruglog stola o temi iskustva i prakse lokalnih zajednica u podsticanju na kojem bi eminentni stručnjaci održali edukaciju i predstavili mogućnost osnivanja firmi, a samim tim, podstakli i zapošljavanje. Okrugli sto bi se trebao održati 10. maja.

Ravnopravnost spolova nije isključivo pitanje socijalne pravde, nego predstavlja jednu od ključnih komponenti za društveni i ekonomski razvoj jedne zemlje, ali i smanjenje siromaštva i poboljšanje kvaliteta života svih građana i građanki jednog društva, rečeno je na sastanku.