Radna posjeta delegacije Vlade Kantona Sarajevo Općini Ilidža

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Elmedinom Konakovićem posjetila je 7. decembra Općinu Ilidža.Načelnik Općine prof.dr. Senaid Memić, sa saradnicima upoznao  ih  je sa realizovanim projektima u 2016. godini i planovima za 2017. godinu.

Delegaciji su  prezentirani  značajni  investicioni projekti Općine Ilidža:   vodosnabdjevanje Rakovice,   izgradnja brze ceste prema Hrasnici, saobraćajnice od mosta Alije Izetbegovića do ratnog mosta, regulacije vodotoka  Zujevine, Dobrinje Bosne, milionska ulaganja u obnovu škola.Upoznati su sa planovima općinske  administracije u 2017. i to: pitanjima gradnje tramvaj pruge Ilidža-Hrasnice, nastavka radova na sistemu vodonabdjevanja i  kanalizacije u Rakovici, regulacije Zujevine, pitanjima uređenja centra Ilidže, gradnje Centra za zdravo starenje, Centra za djecu sa posebnim potrebama te o projektu Nova Ilidža.

Načelnik Memić iznio je  i probleme u svom radu,  a tiču se nenadležnosti općine i inicirao uključivanje Kantona i resornih ministarstva o  pitanja vodozaštitne zone, međunarodnog aerodroma, Vrela Bosne, Stojčevca, koji se  nalaze na teritoriji općine Ilidža i gdje je potrebno stanovništvu rješiti dugogodinja pitanja. Premijer  Konaković  je izrazio želju za zajedničkim  djelovanjem  Kantona i Općine llidže.

"Svaki metar kantona je nama bitan i važno je da zajedno radimo i želimo da unaprijedimo saradnju.Rješit ćemo novim zakonima dobar dio problema na terenu.Nema dileme da mi želimo i podupiremo razvoj lokalnih zajednica snažno a to možemo samo zajedničkim dogovorima" kazao je između ostalog premijer Konaković.

Dogovorena je intenzivnija  saradnja  i komunikacija između Vlade i Općine,  a sve u cilju  pronalaženja najboljih rješenja za realizaciju planiranih projekta kojima se otvaraju nova radna mjesta i stvaraju  bolji uslovi za život.