Posjeta osnovaca Tunelu spasa

U povodu obilježavanja  Dana Općine Ilidža, te u okviru  projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa-Tunel spasa“ od 20. do 23. marta 2018. godine, učenici devetih razreda osnovnih škola sa područja općine Ilidža posjetili su Tunel spasa. Tom prilikom učenicima je  prikazan  dokumentarni film o tunelu,  pogledali su muzejsku postavku i prisustvovali času historije na temu ratnih dešavanja iz perioda ’92-’95.
Smatramo da na ovaj način razvijamo ljubav prema domovini, a učimo ih i šta se događalo u ratnom periodu  o kojem u udžbenicima nema  ništa. Želimo da bar na jedan sat vizuelno  vide kako se borilo  za preživljavanje. Ujedno želimo  ovim projektom podsjetiti naše učenike da nikad ne trebaju zaboraviti  šta se ovdje dešavalo i žrtve koje su pale ” kazao nam je pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Denis Muhović.

“Ovo je bio spas za građane. Zadivljen sam onim šta sam vidio  kako su ljudi preživljavali. Od roditelja sam nešto čuo,  u školi su pričali, a  evo danas sam vidio. Ono što me najviše dojmilo je prolazak kroz autentični dio tunela “ rekao nam  je Armin Ćurić učenik Druge osnovne škole. Ovaj projekat finansira Općina Ilidža, a tunel je posjetilo  700 osnovaca.