Posjeta osnovaca Memorijalnom centru Potočari

U organizaciji Općine Ilidža  i ove godine, u cilju  odavanja počasti  žrtvama genocida i suosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najmilije,  15.maja 2018. godine organizovana je jednodnevna posjeta Memorijalnom centru Potočari, Srebrenica. Kolona od 12 autobusa  u pratnji automobila policije i ambulantnih kola udruženja „Paramedic“ Gorske službe spašavanja i ambulante Doma zdravlja Ilidža  u ranim jutarnjim satima  uputila se prema Srebrenici. Učenici su za nešto  manje od četiri sata vožnje  stigli u Potočare. Jačina šehidskog svjetla jasan je putokaz za buduće generacije. Potočari, simbol otpora i simbol stradanja. Svaka posjeta ovom mjestu  nosi nova, stara pitanja.

 Zar je moguće da su “vođe” jednog naroda počinile toliko zla? Odakle toliko zla u ljudima? Toliki bijes, mržnja,  taština, pohlepa, požuda, agresivnost. Neki  ljudi su se igrali  Boga. Nažalost, svjedoci smo da je Srebrenica  u 20. stoljeću postala najmasovnijom ljudskom grobnicom. Kad bismo svi  na ovom “svetom mjestu” pogledali bijele nišane i pročitali imena i godišta,  naše srce ne bi smjelo biti isto. Više od osam hiljada mrtvih? Čak 8.372 čovjeka… Koliko je suza proliveno i utkano u svaku ovu brojku? To je jedan čitav grad….Na kratkom historijskom času predavač  koji je i sam  preživio genocid podsjetio je ilidžanske osnovce  na događaje koji su se desili ovdje 1995.  godine. Na historijskom času za osnovce  podcrtano je da se  po intenzitetu ubijanja i vremenskom okviru u julu  1995. godine dogodio  nezapamćeni pokolj civilnog stanovništva.


„Genocid u Srebrenici dogodio se 11. jula kada su masovno ubijani Bošnjaci, muškarci u rasponu od  12  do 80 godina. Genocid je počinila Vojska Republike Srpke pod komandom generala Ratka Mladića, kojoj su se priključili Škorpioni, paravojna formacija pod kontrolom srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova. To je najstrašniji događaj u savremenoj   evropskoj povijesti. Tu se desio najveći pokolj  u Evropi  nakon Drugog svjetskog rata u kojem je ubijeno više od 10.000 ljudi” riječi su  predavača u Potočarima.

Zerina Mujanović, učenica Osme osnovne škole “Amer  Ćenanović”   koja je prvi put u Srebrenici nije krila emocije.

“Neshvatljivo je  ovo što sam vidjela. Toliko tuge na jednom mjestu. Hvala Općini Ilidža koja nam  je omogućila ovu posjeti da uživo osjetimo ” rekla je Zerina.

Tarik Palo učenik Treće osnovne škole rekao je da ima ukopanu rodbinu u Potočarima

“Ovdje se uvijek osjećam tužno i suosjećam se sa svim ljudima koji su preživjeli genocid i poručujem  vladarima svijeta nemojte dozvoliti da se više  ikom   dogodi Srebrenica” dodao je Tarik

Potom su osnovci obišli Tvornicu  akumulatora i pogedali film a i izložbu fotografija .

 

Muk tišine u Potočarima govori više od riječi. Normalnom ljudskom biću  je neshvatljiva mržnja  koja je rezultirala višednevnom pokolju, samo zato jer su se drugačije zvali, zaključili su  osnovci prilikom posjete.

Općina Ilidža je za  sve učenike i ove 11. godine, osim prijevoza,  osigurala sendviče, napitke. . Za ovaj humani i edukativni projekt općina je iz budžeta izdvojila 13.000 KM.