Posjeta KULT-u

Predstavnici Općine Ilidža 19. septembra posjetili su Institut za razvoj mladih KULT. Sa direktorom Instituta Jasminom Bešićem razgovarano je o nastavku saradnje na zajedničkim projektima koji imaju za cilj uključivanje sto većeg broja mladih u društvena zbivanja ove lokalne zajednice. Trenutno Općina Ilidža priprema Strategiju za mlade četvrtu po redu u saradnji sa Institutom. KULT, a Općina Ilidža u 2017. godini samo u Budžetu za mlade planirala je iznos 174.000 KM.


"Praćenje položaja mladih od velikog je značaja za svako društvo. Informacije o željama, očekivanjima, interesima, stavovima i društvenom ponašanju mladih sa područja općine Ilidža za nas je mnogo bitno i naš budžet prema mladima tako i kreiramo.Svi projekti koje smo realizirali, a tiču se mladih radili smo uspješno sa vama i nadam se da ćemo saradnju i ubuduće nastaviti" izjavio je, između ostalog pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Denis Muhović.

Obrazovno –razonodni centar za mlade Spajalica osnovan je 2008. godine, a osnovao ga je Institut KULT, a počeo je sa radom isključivo zahvaljujući Općini Ilidža. Spajlica je smještena u ulici Banjska 2, a zgradu je Općina Ilidža ustupila Institutu na korištenje za potrebe rada s mladima besplatno.

Na 600 kvadratnih metara Centar Spajalica zagovara jačanje timskog rada i međusobnu toleranciju među mladim ljudima kao i osposobljavanje mladih za odgovoran i samostalan život Spajalica nudi brojne inovativne sadržaje svim posjetiocima kao i raznovrsne aktivnosti u domenu neformalnog obrazovanja .