Memorijalno-historijski susret „Dani kotoračkih bitaka“

Ispred spomen-obilježja u Donjem Kotorcu 16. marta polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je godišnjica legendarne Kotaračke bitke i Dan mjesne zajednice Butmir. Nastavljajući  dugogodišnju poslijeratnu  tradiciju  obilježavanja  značajnih datuma, događaja i ličnosti  i njegujući  historiju  borbe protiv agresije  i ove godine po 23. put okupili su se nekadašnji suborci, građani, učenici i brojni gosti  kako bi na dostojanstven način obilježili  memorijalno-historijski  susret „Dani kotoračkih bitaka.“ Cvijeće su položile delegacije Općine Ilidža, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja,  porodica šehida i poginulih boraca, rodbina i prijatelji. Cvijeće je položeno i ispred spomen-obilježja u Butmiru

„Bitka za Kotorac odvijala se od 17. do 21. marta 1993. godine i to jest najveća i najvažnija bitka na ovim prostorima, a u Kotorcu je bilo još mnogo bitaka i svi koji su bili u ovim bitkama su heroji naši zlatni ljiljani. Bila je to jedina nada za opkoljeno Sarajevo, bila je to granica nemogućeg, odbranjen je put spasa i slobode. Odbranom Kotoraca odbranjeno je i Sarajevo.  Zauzimanjem Kotorca  Sarajevo bi ostalo potpuno odsječeno, a postojanje BiH  bilo bi upitno,“ poručeno je sa skupa.  

Prisutnima su se obratili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić i general Fikret Prevljak koji su prisutne pozvali na jedinstvo i složnost u očuvanju tekovina ove svih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine.

Tih dana ovdje su poginuli: Amir Ahmetspahić, Hajrudin Ćatović, Huseini Arsim, Izet Kadić, Hajrudin Kalauzović, Nurko Kršo, Ekrem Mujkić, Jusuf Mulaosmanović, Ahmed Pajević, Vahid Silajdžić, Nusret Suljević, Nedžad Šehović, Nijaz  Tucaković  i  Hamid Dupovac-Haće, pripadnik  jedinice „Crni labudovi“.

Svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma dali su i učenici Treće osnovne škole  takmičenjem u pisanju literarnih radova na temu „Tako se branila Bosna“ i na taj način iskazali svoju ljubav i patriotizam prema svojoj domovini. Učenicima najbojlih radova uručene su zahavalnice i knjige. Za najbojli rad prvo mjesto pripalo je Lejli Sarić koja je prisutnima pročitala svoj literarni rad. Prigodan program izveli su učenici Treće i Sedme osnovne škole. Organizatori obilježavanja su JOB „Unija veterana“ Ilidža i Općina Ilidža u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, mjesnim zajednicama Butmir i Donji Kotorac, osnovnim i srednjim školama Ilidže, te vjerskom zajednicom Butmir.