FOCUS konferencija o inovacijama i komunikacijama u javnoj upravi i javnim tvrtkama.

Općina Ilidža bila je domaćin i sponzor FOCUS konferencije o inovacijama i komunikacijama u javnoj upravi i javnim preduzećima.

Konferencija je održana 16. marta u hotelu Hollywood. Općina Ilidža i njen načelnik prof. dr. Senaid Memić oduvijek su bili svjesni da su tu u službi građana, a komunikacijski procesi ključni su faktor transparentnosti servisa građana.

Zemlje jugoistočne Evrope tokom tranzicijskog procesa suočile su se s brojnim promjenama. Danas, zbog sve većeg utjecaja tehnologije, komunikacija je ovisna o brojnim digitalnim platformama, a različite generacije različito percipiraju i koriste komunikacijske alate. U takvom okruženju, javna uprava izložena je kritikama zbog birokratskih prepreka i nedovoljne komunikacije s javnošću.

Stoga javna rasprava o efikasnoj komunikaciji potrebna je više nego ikada, a neka od pitanja koje se nameću su: kako na jednostavan način informirati ciljnu javnost, razumiju li političari važnost transparentnog komuniciranja, koja je njihova uloga i šta trebaju raditi komunikacijski stručnjaci u javnom sektoru.

Međunarodna konferencija FOCUS predstavlja platformu za povezivanje, razmjenu znanja i iskustva te definiranje smjernica novih komunikacijskih procesa.

Moto konferencije glasi bliže ljudima, a okupila je predstavnike javnog i privatnog sektora. Misija zaposlenih u javnom sektoru je približavanje građanima putem jednostavne i transparentne komunikacije, a sve s ciljem zajedničkog napretka.

Načelnik Memić je svim prisutnim poželio uspješan rad i ugodan boravak na Ilidži.