Federalnoj upravi CZ Općina Ilidža uručila pet podvodnih detektora

U prostorijama općine Ilidža, 10. avgusta 2017. godine izvršena je primopredaja pet metal detektora namijenjenih za specijalne zadatke otkrivanja neeksplodiranih ubojnih sredstava pod vodom. Ova oprema, koju je općina Ilidža ustupila na korištenje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) za potrebe podvodnog deminiranja uveliko će pomoći ronilačko-pirotehničkom timu, a i drugim timovima  FUCZ, u zadacima uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeka i jezera zaostalih iz ratova vođenih na ovim prostorima. Opremu je direktoru Federalne uprave CZ Fahrudinu Solaku uručio načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić. Za nabavku ove opreme Općina Ilidža je iz budžeta izdvojila 68.913 KM.

„Općina je u proteklom periodu izdvojila značajna finansijska sredstva za deminiranje oko 7.000.000 metara kvadratnih rizične površine, a  nabavku ove opreme smatram opravdanom jer će se spasiti mnogi ljudski životi i stvoriti uslovi za siguran život i rad“, kazao je u svom obraćanju načelnik Memić.                                                                                                                                                                                                                                                                  

Radi se o dva metal detektora proizvođača “Vallon” sa dodatnom cijevi i zaštitom za elektroniku (tip MW1630B) i tri metal detektora istog proizvođača (tip VMW-1). Svih pet metal detektora namijenjeni su za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom, s mogućnošću korištenja i na kopnu, s tim da se kod korištenja pod vodom dva detektora mogu koristiti do 55, a tri do 30 m dubine. Ovi detektori doprinijet će efikasnijem radu ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ a njihova upotreba predviđena je već početkom naredne sedmice u okviru dvije ovogodišnje ekspertne misije uklanjanja i uništavanja avionskih bombi u rijeci Savi u Bosanskom Brodu, koja je već u toku, i misije uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava u rijeci Drini kod Goražda.