Dan kada je odbranjena Ilidža

U organizaciji Patriotske lige Ilidža, Udruženja 4. Viteške motorizovane brigade i Općine Ilidža, 22. aprila 2017. godine ispred Pete osnovne škole u Sokolović Koloniji održan je tradicionalni memorijalno-historijski susret pod nazivom „Dani odbrane Ilidže“.

U prisustvu velikog broja građana, delegacije Oćine Ilidža, udruženja boraca, političkih stranaka, rodbine i prijatelja položile su cvijeće ispred spomen-obilježja i učenjem Fatihe, minutom šutnje odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo u svom obraćanju prisutnim istakao je da imamo dug i obavezu prema poginulim da ih nikad ne zaborave i da nisu uzalud dali svoje živote kako bi mi danas živjeli slobodni. Ovo mjesto i ovaj datum su najznačajniji u odbrani ne samo Ilidže već i cijele Bosne i Hercegovine, to je dan kada je agresor doživio prvi poraz.

Komandant Odreda “22. april“ i učesnik ove sudbonosne bitke Mirsad Mirojević kazao je da su se borci hrabro suprostavili tadašnjoj četvrtoj vojnoj sili u Evropi izdajničkoj JNA, te da je ovo njznačajniji dan u istoriji Ilidže, dan kada je narod odlučio da se bori za Bosnu i Hercegovinu i dan kada je pokazao da će opstati i da je lijepo što postoje ovakve manifestacije na kojima se borci sretnu i prisjete ratnih dana.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje ispred zgrade Općine Ilidža i ispred Ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici. Upriličena je i memorijalna šetnja u kojoj su učestvovali učenici šestih razreda svih škola sa područja Ilidže, a išli su ratnim putem od Instituta do Pete osnovne škole. Održan je i turnir u malom nogometu osnovnih škola sa područja Ilidže, te izložba ratnih fotografija, takmičenje u prvoj pomoći i ekološka akcija čišćenja naselja. Prigodan program izveli su učenici Pete osnovne škole, obilježivši i Dan mjesne zajednice Sokolović Kolonije, te godišnjicu Odreda „22.april“ i formiranje Ratne bolnice „Ćamil Marić“.